A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 4 min.
Opdateret:

Gammel bil som udbetaling

For mange bilejere har deres gamle bil stor betydning for dem. De vil selvfølgelig også gerne få noget ud af den rent økonomisk, når de leder efter en ny bil. Man kan derfor bruge en gammel bil som udbetaling for den nye man køber, og på den måde minimere størrelsen på sit billån. Vi viser dig her, hvordan du gør dette nemt og hurtigt.

Brug din gamle bil som udbetaling

Mange bilister lægger stor vægt på størrelsen af deres udbetaling, når de køber ny bil. Når du køber en ny bil bliver du nemlig ofte bedt om at komme med en udbetaling. Det er dog ikke alle långivere, som stiller dette krav. Udbetalingen er en sikkerhed, som du f.eks. stiller din långiver eller den forhandler, hvor du vælger at købe din nye bil fra. Sikkerheden viser, at du har råderum i din økonomi, og at du derfor med stor garanti kan betale hele beløbet, som bilen koster.

Nogle bilforhandlere tilbyder at opkøbe din gamle bil for et fastsat beløb, f.eks. 20.000 kr., hvis du derimod køber din nye bil hos dem for f.eks. mindst 80.000 kr. eller et andet fastsat beløb. Størrelsen på udbetalingen er hos mange forhandlere bestemt til enten at være en vis procentdel af den nye bils pris, f.eks. 20% eller et minimumsbeløb på f.eks. 20.000 kr.

Minimumsbeløbet virker som en form for backup og sikkerhed for bilforhandleren, så han/hun får et rimeligt beløb udbetalt med det samme. Køber du således en ny bil, hvis salgspris er så lav, at 20% af prisen er under 20.000 kr., så vil udbetalingen ende på 20.000 kr. Den nye bil kunne f.eks. koste 95.000 kr., og så ville størrelsen på udbetalingen ende på 20.000 kr. Hvis du så ønsker, at bruge en gammel bil som udbetaling til den nye, og hvis din gamle bil kan sælges for 15.000 kr., så skal du selv kun af med 5.000 kr.

Du kan også læse mere på vores side om billån uden udbetaling.

gammel_bil_udbetaling

Gammel bil som udbetaling - få råd til den nye

Skylder du 100.000 kr. i din gamle bil, men vil gerne købe en ny bil for 130.000 kr., så vil din bank højst sandsynligt mere end gerne hjælpe dig med at øge de lån. Du kommer i så fald til at skylde 130.000 kr. i stedet for kun 100.000. Der kommer dog stadig som regel ekstra gebyrer såsom tinglysning oven i lånet, selvom lånets størrelse reelt set bare vokser. Der kan være forskellige fremgangsmåder afhængigt af om du har lånt pengene i din bank eller via et finansieringsfirma.

Hvis du skylder 100.000 kr. for din bilfinansiering, men har en bil, som du kan få solgt til en værdi af 120.000 kr., så har du 20.000 kr. i overskud. Om din nye bil er fabriksny eller om den er brugt har som regel ingen betydning for denne handel. Dette er dog en anden måde, at bruge en gammel bil som udbetaling til din nye. Ved at sælge din gamle bil til 120.000 kr., så har du både alle pengene til at betale lånet af og du har samtidig penge til udbetalingen af din nye bil.

Handlen afsluttes typisk med hvad der kaldes en slutseddel. Denne seddel er et form for købsdokument, hvor både sælger og køber underskriver. Denne kan indeholde betingelser for aftalen som bilmodel, stelnummer, synstest og lign. Du kan finde mere information, om hvad den kan indeholde på linket her: Slutseddel bil.

gammel_bil_forsikring

Din gamle bils løbetid

I forhold til dit billåns løbetid, så bør du altid gøre dig grundige overvejelser om størrelsen på den. Med den rette løbetid betaler du nemlig kun for dit lån i den tid, som du har bilen i. Ved du derfor på forhånd, at du altid skifter din bil til en ny efter 5 år, så bør du som tommelfingerregel sætte din løbetid til 5 år. Er du derimod typen, som beholder din bil i mange år, så bør du stadig have en kort løbetid, hvis du vel at mærke kører mange kilometer i den hvert år.

Du kan nemlig som tommelfingerregel sige, at jo længere du kører i din bil om året, jo kortere bør din løbetid være. Fra det øjeblik du kører ud af din forhandlers garage og ejer din bil, så falder dens værdi nemlig. Dette er uanset om du kører i den eller har den stående i carporten eller garagen i vintermånederne eller ej. Almindeligt brug, såsom kørsel til og fra arbejde, slider dog selvfølgelig også på din bil, og din bils værdi falder derefter.

Lad os se på et lille eksempel: Kører du mellem 10.000 km og 20.000 km hvert år, så kan løbetiden f.eks. være 6-8 år. Kører du meget mere (f.eks. over 50.000 km om året), så bør din løbetid være lavere, f.eks. omkring 3-5 år. Mikonomi.dk anbefaler dog, at du altid vurderer længden på din løbetid ud fra dit eget personlige forbrug af bilen.

LÆS OGSÅ: Bilforsikring