Spar penge på din studietid

Ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet har 65.298 studerende fået tilbudt en studieplads på en af de danske videregående uddannelser i år. Dette er en stigning på 2% i forhold til sidste år. Som studerende er pengene små, og SU'en rækker ikke langt, når der både skal købes bøger, computer og andet i løbet af ens studietid.

Spar Penge På Din Studietid

De 9 råd:

Mikonomi giver derfor de studerende 9 gode råd til hvordan de sparer penge på deres studietid:

1. Køb brugte bøger

Ved at købe brugte bøger kan du spare mange penge, fordi bøgerne falder i pris efterhånden som de bliver ældre. Har du ikke noget imod et par overstregninger her og der kan du presse prisen yderligere ned, og måske tilmed få alle guldnoterne med oven i prisen. Undersøg dog altid, om den udgave du køber er godkendt af underviseren. Nogle undervisere og nogle fag kræver, at du har den nyeste udgave af bogen, da de arbejder med et fag, hvis indhold konstant ændrer sig. De brugte bøger kan både købes af andre studerende og hos nogle boghandlere. Hvis du er en rigtig krejler kan du nemt spare op til 50%.

Køber du f.eks. denne marketingsbog privat i stedet for hos Academic Books Store (som bl.a. ligger på de forskellige universitetscampusser) kan du spare 56% af prisen ved at købe den brugt.

Priseksempel - Marketingsbog

2. Opsøg studierabatten

Når du, som studerende, forkæler dig selv med lidt shopping eller café besøg, så undersøg, om ikke din yndlingsbutik eller spisested giver lidt rabat til studerende. Studierabat kan bl.a. opnås på mange seværdigheder landet over - også når man er på ferie i udlandet. Derudover har nogle butikker, spisesteder og fitness centre også studierabat. Nogle steder (f.eks. Sunset Boulevard) giver studerende en stor menu til en lille menus pris, hvis de kan forevise et gyldigt studiekort. Mange steder giver op til 10% rabat.

  • Go'sushi (København NV) giver 10% rabat til studerende (gælder ikke menuer)

  • Thiele (Århus) giver 10% rabat til studerende ved køb af nye briller

  • Friluftslageret (Odense) sælger alt lige fra soveposer (f.eks. til festivalen) til skoletasker og giver 20% rabat til studerende

  • Tøjbutikken Message giver studerende 10% rabat på alt, der ikke i forvejen er nedsat

  • Tandklinik København giver en studierabat på 10% på de frie ydelser, såsom tandrensning.

3. Gør-det-selv hjemmefra

Det kan være fristende med en kaffe to-go på vej til skole. Man står jo måske alligevel dér og venter på toget eller bussen. Men du kan som studerende spare mange penge ved at brygge din kaffe eller te hjemmefra. Brug derimod lidt ekstra penge på et lækkert termokrus, der holder din kaffe varm hele vejen til skole.

4. Optjen anciennitet - gratis

Nogle a-kasser og fagforeninger tilbyder studerende gratis medlemsskab, hvor du samtidig optjener anciennitet. Nok er du ved at uddanne dig til at få et job, men ingen kan stille dig en garanti om at være sikret et job, når du er færdig. Det er derfor en god ide at melde sig ind allerede nu. Det koster dig kun lidt tid kontra et kvartalsmæssigt kontigent på f.eks. 1.392 kr. i CA A-kasse. CA A-kasse dækker studerende og nyuddannede inden for følgende brancher: Business, økonomi, HR, IT, marketing, kommunikation og ledelse. ASE giver også studerende gratis anciennitet.

5. Transport

Gør op med dig selv hvad du rent faktisk har brug for. Kan du f.eks. tage cyklen i sommerhalvåret, kan dette spare dig for mange  lån penge. Har du kun undervisning et par gange om ugen og bruger du ellers ikke offentlig transport, bør du også undersøge om ungdomskortet er den billigste løsning for dig. Ved at tage cyklen i stedet for at have et ungdomskortet, som koster 20,22 kr. pr. gyldighedsdag, kan du hurtigt spare mange penge pr. dag du tager bussen.

6. Genbrug

Er den gamle skoletaske ved at falde fra hinanden, kan du spare mange penge ved at købe din nye taske i en genbrugsbutik. Mange af butikkerne støtter tilmed et godt formål, såsom Kræftens Bekæmpelse, så dine penge er ekstra godt givet ud.

7. Forbrug

Spar penge på dit madbudget ved at lave en ugentlig madplan. Madplanen sørger for, at du får brugt alt det mad, som du køber ind. Du undgår dermed madspild. Impulskøb kan dog godkendes hvis du kigger supermarkedernes kølediske igennem for mad, dér snart udløber. Disse varer er ofte sat væsentligt ned, og fejler ingenting. Har du tid og lyst til at kigge tilbudsaviserne igennem kan der være yderligere penge at spare. Apps, såsom YourLocal (til dig, dér bor i Hovedstadsområdet), hjælper ligeledes butikkerne med at få solgt de varer, som snart udløber.

8. Fest

Spar penge på dyre drinks og øl på diskoteket ved at drikke hjemmefra. På denne måde bestemmer I fuldstændig selv hvad I vil have, kan købe til mange forskellige drinks og evt. kombinere indkøbet med en tur syd for grænsen til f.eks. BorderShop.

9. Spis hjemme

Spar penge ved at invitere venner og veninder over i stedet for at gå ud for at spise. Du kan samtidig kombinere et møde med din læsegruppe med en hyggelig middag sammen.

Relaterede blogindlæg