Mikonomi Award: Råd til mere deleøkonomi

 Mikonomi Award: Råd til mere deleøkonomi

På Mikonomi.dk er vi stolte af at kunne præsentere de 25 bedste danske initiativer til deleøkonomi.

Med denne award ønsker vi at hylde nyere danske initiativer, der bidrager til et mere bæredygtigt samfund med et deleøkonomisk perspektiv. Vi mener, at disse initiativer kan hjælpe dig med at få mere ud af dine penge samtidig med, at de bidrager til en bedre samfundsøkonomi, hvor vi går fra forbrug til genbrug. Det drejer sig med andre ord om initiativer, der kan hjælpe dig med at få mere ud af din økonomi ved at dele med andre. 

Læs også: Lån penge og bilforsikring

Tidligere omtalt i:

BTMx2IvaekstTrends -online

De 25 nominerede initiativer er meget forskellige, og de kommer derfor med mange forskellige bud på, hvordan man kan dele om og udnytte samfundets ressourcer. Fælles for dem alle er dog, at de bidrager til at få et mere bæredygtigt samfund på den eller eller den anden måde. Initiativerne inviterer til at indgå i et fællesskab og at komme tættere på hinanden som mennesker. Derudover kan alle initiativer, på hver sin måde, bidrage til at få samfundsborgerens penge til at strække længere. Vi håber at du vil lade dig inspirere af og benytte disse 25 danske initiativer til deleøkonomi. Vi vender snart tilbage med endnu mere inspiration.

Flueben Danske initiativer til deleøkonomi

 Flueben Bidrager til et mere bæredygtigt samfund

 Flueben Specielt udvalgt af Mikonomi-eksperter

25. Haxi

WWW.HAXI.ME

Appen Haxi er transportdeling på korte distancer. Det har vækstet helt utroligt i Norge og Danmark inden for det seneste år med mere end 6.000 chauffører og 40.000 brugere, der kan bookes til diverse opgaver: Persontransport, varetransport og opsamling af dagligvarer, take away osv.

 

Haxi

Følg Haxi på:
Facebook 44


Bed and Breakfast Danmark

Følg B'n'B Danmark på:
Facebook 44

24. Bed and Breakfast Danmark

WWW.BEDANDBREAKFASTDANMARK.DK

Bed and Breakfast Danmark formidler kontakten mellem rejsende og private Bed n' Breakfasts i Danmark. Som rejsende er det nemt at finde et billigt sted at sove på farten, og udlejerne kan få udnytten den ekstra plads de har i deres bolig.

 

 


23. Ahandyhand

WWW.AHANDYHAND.DK

Ahandyhand.dk kan sammenlignes med opslagstavlen i dit supermarked eller de små annoncer i din lokale avis, hvor folk søger hjælp eller tilbyder deres hjælp. Forskellen er bare, at du med ahandyhand.dk får adgang til tusindvis af handyhandere, som alle tilbyder deres arbejdskraft. Du kan få hjælp til det hele ved hjælp af denne hjemmeside.

Ahandyhand

Følg Ahandyhand på:
Facebook 44


Bydel

Følg By-del på:
Facebook 44

22. By-del

WWW.BY-DEL.DK

Miljøorganisationen VedvarendeEnergi står bag tiltaget By-del.dk, der går ud på at dele med hinanden, gratis! På siden kan du finde alt fra boremaskine til ekstra stole til festen. Initiativet er støttet af Miljøministeriet.

 


21. DytByt

WWW.DYTBYT.DK

Dytbyt.dk er en online bytteportal, der formidler kontakten mellem mennesker, der ønsker at genbruge og bytte deres ting. Dytbyt ønsker at sætte mere liv i den allerede eksisterende trend om at udnytte samfundets ressourcer.

Dytbyt

Følg DytByt på:
Facebook 44

 


 

Byttemarked Nu

Følg Byttemarked på:
Facebook 44

20. Byttemarked

WWW.BYTTEMARKED.NU

Byttemarked.nu er samlingspunktet for byttemarkeder i Danmark. Her kan arrangører, deltagere og frivillige holde sig opdateret med arrangementer, oprette deres egne eller blot nyde godt af at deltage. Ideen er, at vi ikke bør skrotte brugbare ting, blot fordi vi ikke har tid eller lyst til at sælge dem på DBA eller Gul & Gratis. På den måde kan vi sammen spare både penge og ressourcer.

 


19. Danske delebiler

WWW.DANSKEDELEBILER.DK

Danske delebiler er en side, der samler samtlige delebilsordninger, klubber og foreninger på én side. Siden gør det nemt og overskueligt at forstå delebilskonceptet og hjælper med at finde en forening i nærområdet.

Danskedelebiler

Følg Danske delebiler på:
Facebook 44


Lejdet

18. Lej det

WWW.LEJDET.DK

På Lejdet.dk kan man leje alle tænkelige ting ud til andre mennesker. På denne måde kan flere få glæde af de ting der alligevel bare står i gemt væk det meste af tiden. Samtidig har man mulighed for at låne de ting man ikke selv ejer, men lige står og skal bruge.

 


17. Nabo-skab

WWW.NABO-SKAB.DK

Et nabo-skab er kort fortalt et fysisk skab, som indeholder de ting, som det giver mening for naboer at deles om i det enkelte nabofællesskab. Konceptet "nabo-skab" bruger og styrker det sociale nabofællesskab, så naboer kan gå sammen om at få bedre adgang til ting af højere kvalitet, frigøre plads i hjemmet og samtidig mindske ressourcespildet ved at erhverve sig færre ting til sammen og udnytte tingenes reelle levetid. Bag konceptet står den socialøkonomiske virksomhed "Nabo-skab", som stiller nabo-skabet til rådighed.

Naboskab

 


Trunkbird

Følg Trunkbird på:
Facebook 44

16. Trunkbird

WWW.TRUNKBIRD.COM

Trunkbird forsøger at gøre forsendelse nemmere og billigere. Den sociale markedsplads fungerer som mødested, hvor brugerne  både kan melde sig som fragtmænd eller vælge at få en pakke eller et møbel fragtet af en anden bruger. På den måde kan du få sendt din pakke med en, der alligevel skal samme vej som din pakke.

 


15. Reshopper

WWW.RESHOPPER.DK

Børn vokser hurtigt, og før man får set sig om er de vokset ud af det fine nye tøj og har mistet interessen for legoklodserne. Men med Reshopper er det nu nemmere at sælge og købe brugt børnetøj og legetøj. Reshopper er en smart app, der er nem at bruge, og den viser automatisk annoncer tæt på dig. Vi kan derfor varmt anbefale Reshopper til danske børnefamilier, der vil have pengene til at strække længere og samtidig bidrage til et mere bæredygtigt samfund.

Reshopper

Følg Reshopper på:
Facebook 44


Ferieboligkbh

Følg Feriebolig KBH på:
Facebook 44

14. Feriebolig KBH

WWW.FERIEBOLIGKBH.DK

På ferieboligkbh.dk udlejer private udlejere, deres lejligheder som ferieboliger til turister. Således er det muligt at få privat indkvartering i København, som alternativ til et hotel, mens udlejer selv er på farten. Det er muligt at læse om tidligere lejeres oplevelser med udlejer på udlejerens profil.

 


13. Resecond

WWW.RESECOND.COM

Resecond blev oprettet som en "kjole-bytte-klub", hvor medlemmer kunne udlåne og låne kjoler af hinanden. Nu har konceptet udviklet sig til at være en tøj-bytte-app for både mænd og kvinder. Resecond fortæller på deres side at en kjole kun bliver brugt 2-3 gange, før den bliver hængt væk i skabet for evigt. Derfor opfordrer Resecond danskerne til at hænge deres tøj i det "fælles skab".

Resecond

Følg Resecond på:
Facebook 44


Ants

Følg Ants på:
Facebook 44

12. Ants

WWW.JOINANTS.COM

Ants er et netværk, der forbinder chauffører, der søger samkørsel med passagerer, der søger lift. Ants vil gerne udnytte ressourcerne bedre i transportmarkedet og har til formålet udviklet en online portal og en app til mobilen. Udover at spare på penge og CO2 ved at rejse med Ants, får man også godt selskab på turen.

 


11. Booomerang

WWW.BOOOMERANG.DK

Booomerang er Danmarks første og største reward-baserede crowdfunding platform. Crowdfunding går ud på at iværksættere og kunstnere kan søge finansiering hos private, der gerne vil investere i gode projekter, i stedet for at gå i banken.

Booomerang

Følg Boomerang på:
Facebook 44


Denlilletjeneste

Følg Den lille tjeneste på:
Facebook 44

 

10. Den lille tjeneste

WWW.DENLILLETJENESTE.DK

Den lille tjeneste er en online portal, hvor man kan finde hjælp til mindre opgaver, hvis ens familie eller venner ikke lige står til rådighed. Når man har oprettet en opgave og bestemt hvor meget man vil betale for hjælpen, kan forskellige hjælpere i melde sig til opgaven.

 


9. Afhent

WWW.AFHENT.DK

Afhent.dk gør det muligt at give ting, man ikke har brug for mere til andre, der kan få glæde af dem. Ideen bag er at man kan annoncere ting til afhentning, hvis det simpelthen er for godt til at skrotte. Alle ting der annonceres på siden kan afhentes helt gratis.

Afhent DK

Følg Afhent på:
Facebook 44


Sommerhus Danmark

Følg Sommerhus DK på:
Facebook 44

8. Sommerhus Danmark

WWW.SOMMERHUSDANMARK.DK

SommerhusDanmark formidler kontakten mellem private udlejere og lejere, der er søger en billig sommerhusferie i Danmark. Ved at bruge siden, kommer du direkte i kontakt med sommerhusejeren og lejer privat af denne. På denne måde kommer du ud over tredjeparter, der kræver provision. Siden opererer på dansk, tysk og engelsk.

 


7. Yepti

WWW.YEPTI.DK

Yepti er et nyt bæredygtigt fællesskab, hvor man kan leje og udleje i stedet for at købe og sælge. Yepti bygger på tanken om at alle kan være med til at gøre en forskel via de ting man allerede har købt og betalt, men som man egentlig ikke bruger. Således kan man via siden leje diverse ting ud til andre, der kan få glæde af dem.

Jepti

Følg Yepti på:
Facebook 44


Minbildinbil

6. MinbilDinbil

WWW.MINBILDINBIL.DK

MinbilDinbil kalder sit koncept for nabo-til-nabo biludlejning. Det online fællesskab gør det muligt at stille sin bil til rådighed for andre, så folk uden bil kan få adgang til en i nærheden. På denne måde kan bilejere få deres omkostninger ned, og folk uden bil kan få glæden af at køre uden at eje.

 


5. Del Jorden

WWW.DELJORDEN.DK

Del Jorden sætter haveglade mennesker i kontakt med hinanden. Du kan være med i fællesskabet uanset om du selv har en have eller bare ønsker at hjælpe til i en fælles have. Bag siden stårlandsforeningen for praktisk økologi, som fandt inspiration i vor tid, der kalder på nye løsninger og nye fællesskaber. "Der er så god en stemning og alle er søde og rare ved hinanden og deler så pænt. Ingen sure miner, og de meste foræres væk eller byttes," udtaler Karna fra Del jorden.

Del Jorden

 


Pendlernet

4. Pendlernet

WWW.PENDLERNET.DK

På Pendlernet kan danske pendlere at møde hinanden og arrangere samkørsel til/fra f.eks. arbejde og på denne måde spare penge og benzin. Lige siden starten af 1997 har flere end 100.000 danskere prøvet Pendlernet, som lige nu har 10.000 aktive profiler. Pendlernet har desuden indgået et samarbejde med en række kommuner.

 


3. Ferieboligweb

WWW.FERIEBOLIGWEB.DK

Hvis du ejer et sommerhus, der alligevel står tomt det meste af året, hvorfor ikke leje det ud og lade andre få glæde af det? Ferieboligweb formidler kontakten mellem private sommerhusejere og lejere, der gerne vil en tur i sommerhus. Så kan flere nye godt af en god og billig sommerhusferie.

Ferieboligweb

Følg Ferieboligweb på:
Facebook 44


Findroommate

Følg Findroommate på:
Facebook 44

2. Findroommate

WWW.FINDROOMMATE.DK

På findroommate.dk kan du leje et værelse til en boligsøgende eller finde en roommate. Konceptet går ud på at finde én eller flere at deles med om sin bolig og omkostningerne dertil. Derudover muliggør siden også at man kan finde et godt match for kommende roommates.

 


1. GoMore

WWW.GOMORE.DK

GoMore blev stiftet i 2005 og har siden vokset sig til Danmarks førende platform for samkørsel. Siden benyttes af mere end 200.000 medlemmer, der via GoMore mødes og arrangerer billig og miljøvenlig transport. Når du benytter GoMore er du således med til at mindske CO2-udslippet samtidig med at du forhåbentligt får lidt godt selskab til køreturen og sparer penge.

Gomore

Følg GoMore på:
Facebook 44Stort tillykke til alle nominerede! 
Vi håber alle vores læsere har nydt at se listen igennem og har fundet en masse inspiration til, hvordan man kan gøre hverdagen mere økonomisk og bæredygtig. Vi har nydt at lave denne award og vender snart tilbage med endnu mere inspiration til vores læsere.

Hvilke kriterier er de 25 nominerede valgt udfra?

Vi har nøje udvalgt disse 25 nominerede udfra følgende kriterier:

 • Bæredygtighed
  Alle 25 initiativer bidrager på hver deres måde til et mere bæredygtigt dansk samfund. Ved at bruge hinanden og unytte vores ressourcer til det fulde potentiale kan vi bevæge os væk fra et samfund, der har været meget præget af (over)forbrug.  
 • Råd til mere
  Vores læsere er interesserede i at få pengene til at række længere. Derfor har det været essentielt at udvælge initiativerne på baggrund af, at de på en eller anden måde skal kunne bidrage til at vores læsere kan få mere ud af deres penge eller de ressourcer de har.
 • Ny inspiration
  Vi har kun valgt at nominere initiativer, som vi har vurderet kan inspirere danskerne og udvide deres horisont indenfor deleøkonomi. Vi har således ikke valgt at inkludere store og kendste sider som DBA, Gul & Gratis og Trendsales, da de fleste danskere allerede kender til disse platforme, og derfor ikke bidrager med ny inspiration. 
 • Skaber fællesskab
  Danmark er bygget op omkring værdier som fællesskab, solidaritet og nærhed. Derfor er de 25 initiativer udvalgt ud fra kriteriet om at de skal bidrage til et fællesskab og samarbejde, hvor vi kommer hinanden mere nær.
 • Lokalt
  Vi har valgt hylde lokale initiativer fremfor store internationale platforme, der kommer fra eksempelvis USA. Dette sker ud fra en vurdering af at lokale initiativer gavner den nationale økonomi i væsentlig højere grad. Vi vil gerne være med til at støtte Danmarks økonomiske vækst, og derfor mener vi også at lokale initiativer bør få en plads i rampelyset.

Alle de nominerede til awarden er særligt udvalgt af Mikonomi.dk, på baggrund af hvilke initiativer Mikonomi.dk anser som værende mest bæredygtige og have størst potentiale for samfundet som helhed. Nomineringerne har udelukkende til fordel at hylde nyere danske initiativer, og ikke mindst initiativtagerne bag, som bruger deres tid på at bidrage til et bedre og mere bæredygtigt samfund, hvor vi kommer hinanden nær. Nomineringerne skal således ikke ses som en reklame for virksomheder eller hjemmesider.

 

Relaterede blogindlæg