Hvad er en indbosum?

Din indboforsikring dækker hjemmets indbosum

En indboforsikring dækker det meste af dine ejendele, som normalt befinder sig inden for hjemmets fire vægge. For at bruge forsikringsselskabernes egen definition, så er alle de genstande som ville falde ud af dit hjem, hvis du vender det på hovedet, dækket af indboforsikringen.

Sammenlign indboforsikring gratis og se hvor meget du kan spare! Bestil tilbud
- tager under et minut

Ejendele som TV, computere, telefoner, tablets, ure, briller, møbler, guld, smykker, tøj og sko er bare eksempler på nogle af de ting som normalt er dækket af en indboforsikring. Alle disse genstande betragtes med andre ord som en del indboet.

Den samlede værdi af indboet er det man i forsikringstermer betegner som en indbosum. Du skal selv beregne hjemmets indbosum. Det er meget vigtigt, at du beregner hjemmets indbosum korrekt, da indbosummen både påvirker indboforsikringens pris og størrelsen af eventuelle erstatninger.

Indbosummen bestemmer størrelsen på erstatning

Det er meget vigtigt, at du beregner din indbosum korrekt. Det kan vise sig at være en rigtig dårlig idé at gætte sig frem til en indbosum. I værste tilfælde kan du snyde dig selv for en større erstatning, hvis uheldet er ude og du har krav på erstatning.

Er du underforsikret, vil du nemlig gå glip af et større erstatningsbeløb. Dette skyldes, at din indbosum har en direkte indflydelse på størrelsen af eventuelle erstatningskrav. Hvis du har oplyst en lavere indbosum end den reelle værdi af dit indbo, vil du være underforsikret.

Afspejler indbosummen eksempelvis kun halvdelen af den reelle værdi af dit indbo, og du får besøg af indbrudstyven der stjæler for 100.000 kroner, kan du kun få erstatning op til 50.000. Dette er den yderste konsekvens af at være underforsikret.

Indboforsikring Indbosum 2

Prisen på indboforsikring påvirkes af din indbosum

Når du skal tegne en indboforsikring, vil forsikringsselskabet have dig til at oplyse størrelsen på din indbosum. Indbosummen er nemlig en vigtig prisbestemmende faktor, når forsikringsselskabet skal beregne prisen på din indboforsikring.

Generelt kan man sige, at prisen på din indboforsikring følger størrelsen af indbosummen. Er din indbosum i den dyre ende af prisskalaen, vil prisen på din indboforsikring være tilsvarende høj. Derfor kan man sige, at prisen på din indboforsikring stiger, når du køber nye og dyrere ejendele, da indbosummen stiger.

Dette hænger sammen med, at forsikringskunder, der har en høj indbosum, udgør en større risiko for forsikringsselskaberne. Med dette menes der, at forsikringsselskaberne kan risikere at skulle betale store summer i erstatning til forsikringstagere, der har en høj indbosum.

LÆS OGSÅ: Billig indboforsikring

Beregn indbosummen

Da din indbosum bestemmer prisen på din indboforsikring samt størrelsen af eventuelle erstatninger, er det meget vigtigt at du beregner indbosummen korrekt. Du kan eventuelt taget et stykke papir og en lommeregner og beregne dine værdier præcis ligesom når du opstiller et budget.

Et andet alternativ kunne være at beregne din indbosum vha. af regneark på computeren. Hvis du ikke har et sådant program på computeren, kan du eventuelt hente et gratis på internettet. Fordelen ved at beregne indbosummen vha. regneark er, at du nemt kan opdatere værdien af dit indbo i et regneark

Som en tredje mulighed kan du beregne din indbosum på de forskellige forsikringsselskabers hjemmesider. På disse hjemmesider har du som regel mulighed for at udregne din indbosum vha. skemaer eller regneark. Uanset hvad er det vigtigt, at du beregner din indbosum frem for at du at du kommer med et estimat, som i værste tilfælde vil betyde at du er underforsikret.

Sumløs indboforsikring

På forsikringsmarkedet er det mere reglen end undtagelsen at indboforsikringen omfatter en indbosum. Men enkelte forsikringsselskaber tilbyder også en såkaldt "sumløs" indboforsikring. Som navnet antyder er der her tale om en indboforsikring hvor indbosummen ingen rolle har.

Dette betyder i al sin enkelthed, at du slet ikke skal tænke over hvor stor en indbosum du har. Det kan lyde fristende at tegne en sumløs indboforsikring, men man bør være opmærksom på at denne type indboforsikring har sine begrænsninger.Eksempelvis har enkelte forsikringsselskaber sat en begrænsning, der gør at indboforsikringen maksimalt dækker 60.000. pr. genstand.

Det er kun enkelte forsikringsselskaber, der tilbyder en sumløs indboforsikring. Nogle kræver sågar, at du er medlem af et fagforbund, en a-kasse eller en fagforening. Andre forsikringsselskaberne kræver, at du tegner flere forsikringer hos dem.