Skal du samle klatgæld?

Et forbrugslån er ideelt til at dække et kortsigtet behov. Det er nemt og hurtigt at optage et forbrugslån - det kan gøres hjemmefra sofaen, og du kan i nogle tilfælde have de lån penge efter et par timer.

Men hvordan fungerer det egentlig?

Pengene du låner via et forbrugslån er ikke øremærket noget bestemt formål. Ved et forbrugslån skal du ikke vise dokumentation for hvad pengene skal bruges til. Den eneste sikkerhed du skal stille, og som låneudbyderen har, er din underskrift. Dette betyder også at låneudbyderen løber en relativ stor risiko - og jo større risiko, jo større fortjeneste ønsker låneudbyderen dermed at opnå.

Derfor er forbrugslån relativt dyre set i forhold til de mere sikre lån, hvor der stilles sikkerhed i et aktiv. Du betaler som låner typisk mellem 10 - 30 % i rente på et forbrugslån, hvilket hurtigt kan blive til mange penge.

Det er derfor vigtigt, hvis du går med overvejelser om at optage et forbrugslån, at du undersøger hvilke omkostninger der er forbundet med lånet - set i forhold til renten, men ikke mindst i forhold til etableringsomkostninger. Omkostningerne ved at optage et forbrugslån afhænger af hvem låneren er. Jo bedre økonomi du har, jo større er muligheden for at finde et fordelagtigt lån.

Hvad skal du være opmærksom på

Inden du ansøger om at optage et billigt forbrugslån, er det en god idé at indhente tilbud fra forskellige låneudbydere. Dette giver dig mulighed for at sammenligne de forskellige lån og vælge den låneudbyder som bedst imødekommer dine behov. Der er i dag hård konkurrence på markedet samt mange udbydere, dette kan være til din fordel.

En anden faktor som du skal være opmærksom på er, at mange låneudbydere typisk er tilbøjelige til at tilbyde dig et højere lån end hvad du har behov for. Dette kan for mange være et fristende tilbud at sige ja tak til, da mere likviditet kan give dig flere økonomiske muligheder. Du skal dog altid være opmærksom på at jo flere penge du låner, jo flere penge skal du i sidste ende betale tilbage.

Et godt råd er derfor: altid tænk dig godt om inden du kaster dig ud i at optage et forbrugslån. Hvis ikke du gør dit forarbejde ordentligt, kan det ende med at blive en dyr affære.