Har du forsikret cyklen?

Er din cykel er ordentligt forsikret? 9 ud 10 danskere har en cykel, og når man kombinerer denne statistik med det faktum at der i 2013 blev stjålet over 61.000 cykler i Danmark, understreges vigtigheden af at forsikre cyklen.

Dækker indboforsikring din cykel?

Spørgsmålene i forbindelse forsikring af cykler er mange: Hvilken forsikringstype dækker cyklen? Hvor meget er cyklen dækket for? Hvilke typer af skader er dækket? Kan man forsikre en cykel købt i udlandet? Alt dette vil vi give et svar på i dette indlæg.

Det korte og simplificerede svar til det førstnævnte spørgsmål er, at du skal købe dig en indboforsikring, hvis du vil forsikre din cykel. Langt de fleste forsikringsselskaber har i deres indboforsikring inkluderet en cykelforsikring.

En indboforsikring dækker som regel dine ejendele. Der er her tale om ejendele, som normalt befinder sig i din bolig vel og mærke. Dette kunne eksempelvis være tøj, fjernsyn, mobiltelefoner, møbler og cykler. Disse er dækket hvis de eksempelvis går bort i forbindelse med brand eller indbrud. Tyveri af dine ejendele, som sker udenfor dit hjem, er oftest også dækket.

Brug for nyt alarmsystem til hjemmet? Få tilbud på privatalarmer
- Det tager under 1 minut.

Store forskelle i indboforsikringens cykeldækning

Der er store forskelle på hvordan cyklen er dækket hos de forskellige forsikringsselskaber. Cyklen kan være dækket til en værdi på op til 9-23.000 kroner. Eksempelvis kan du forsikre en cykel til en værdi på op til 9.300 kroner hos Alka forsikring. Hos Topdanmark er cykler til en værdi på op til 22.622 kroner forsikret igennem indboforsikringen.

Enkelte forsikringsselskaber har valgt, at cykler hvis hjuldiameter er under 12 tommer kategoriseres som almindeligt privat indbo. Dette fremgår af disses forsikringsbetingelser, og det betyder blot at disse cykler betragtes på lige fod som eksempelvis dit TV, dine møbler eller din pc.

Fælles for de fleste forsikringsselskabers indboforsikring er, at cyklen er dækket i tilfælde af tyveri eller hærværk. Som sagt skal man dog være opmærksom på, hvor meget cyklen er dækket til. Har du en cykel der er dyrere end de 23.000 kroner, skal du måske endda søge andre alternativer.

Indboforsikringen dækker ikke dyre cykler

Danmark er en cykelnation. Især her i forårs- og sommerperioden er det ikke helt ualmindelig at støde på større gruppe af cykelentusiaster, der i bedste Tour de France stil pryder de danske landeveje med deres dyre racercykler.

Er du ejer af sådan en dyr cykel, skal du være opmærksom på, at denne ikke er dækket af indboforsikringens tilhørende cykeldækning. En dyr racercykel eller mountainbike skal du i stedet forsyne med en ydderligere dækning, som typisk købes som tilvalg til indboforsikringen.

Denne dækning kaldes typisk en cykelkasko eller en udvidet cykelforsikring, Denne type forsikring er naturligvis mere omfattende end den normale cykeldækning, som er en del af den almindelige indboforsikring. Med en cykelkasko eller en udvidet cykelforsikring kan du eksempelvis forsikre en cykel på 40-50.000 kroner.

Udvidet cykeldækning og cykelkasko

Der er store forskelle hos forsikringsselskaberne, når det gælder forsikring af dyre cykler. Derfor er det bedste råd du kan få, at du skal rådføre dig hos de enkelte forsikringsselskaber, for at høre nærmere om priser og dækninger.

Fællesnævneren hos de fleste forsikringsselskaberne er, at cyklen er dækket ved tyveri, styrt, påkørsel og sammenstød. Herefter stopper lighederne dog. Priserne varierer eksempelvis rigtigt meget. Hos IF forsikring er cykler til en værdi på op til 41.061 kroner dækket, ifølge deres forsikringsbetingelser. Til gengæld er der hos Tryg Forsikring ingen øvre grænse for hvad den forsikrede cykel må koste.

Herudover er der også forskelle blandt forsikringsselskaberne om hvorvidt cyklen er dækket i forbindelse med cykelløb. Eksempelvis dækkes skader der sker i forbindelse med cykelløb ikke hos Aros Forsikring. Disse type skader dækkes til gengæld hos Tryg Forsikring og Topdanmark.

Dét skal du huske

Der er især tre ting som du skal huske, når du skal forsikre din cykel, og dette er uanset om du har en om en dyr racercykel eller en ganske almindelig jernhest. Først og fremmest skal du anskaffe dig en forsikringsgodkendt lås. Hvis ikke din lås er forsikringsgodkendt, kan det vanskeliggøre dit krav om erstatning ved tyveri.

Derudover stiller nogle forsikringsselskaberne krav om at cyklen skal være gemt bag lås og slå enten derhjemme eller i kælderen, når den ikke benyttes. Hvis du stiller cyklen i en fælles cykelkælder, skal cyklen stadig være aflåst med en godkendt lås. Hvis ikke disse krav efterleves kan du få svært ved at få erstatning.

Endelig skal du huske at få et dansk stelnummer til din cykel, hvis du har købt eller importeret din cykel fra udlandet. Dette er et krav for forsikringsselskabernes side som du skal efterleve, hvis du vil forsikre din cykel. Du kan henvende dig til den lokale politistation for at få et dansk stelnummer.

Relaterede blogindlæg