Forsikringer
Sammenlign forsikringer gratis og se hvor meget du kan spare!

Er indboforsikringen lovpligtig?

Opdateret:
Her på Mikonomi.dk får vi tit henvendelser fra forbrugere, der har spørgsmål til forsikringer. Især ét spørgsmål dukker hyppigt op: Er det lovpligtigt at tegne en indboforsikringen? Her giver vi dig svaret.
Sammenlign indboforsikring gratis og se hvor meget du kan spare! Bestil tilbud
- tager under et minut

Disse forsikringer er lovpligtige

Når det gælder forsikring af din bil skal du altid have en ansvarsforsikring som minimum, da denne er lovpligtig. Ansvarsforsikring dækker modparten, hvis du er impliceret i et uheld. Herudover er det også lovpligtig at tegne en ansvarsforsikring til dine andre motordrevne køretøjer, eksempelvis hvis du kører motorcykel.

Som udgangspunkt er husforsikringen ikke lovpligtig. Skal du ud at låne penge til at købe hus, vil banken eller realkreditinstituttet dog stille et krav om, at du minimum skal have brandforsikret huset. En brandforsikring købes normalt sammen med husforsikringen.

Det kan virke mærkeligt, men det er lovpligtig, at hundeejere har en hundeansvarsforsikring. Hvis din hund løber ud på vejen, og den dermed er skyld i et færdselsuheld, så står du som hundeejer til ansvar. Derfor er det ved lov bestemt, at hundeejere som minimum skal tegne en ansvarsdækning.

Er indboforsikringen lovpligtig?

Nu tænker du sikkert "hvad med indboforsikringen?". Denne er ikke lovpligtig. At indboforsikringen ikke er lovpligtig betyder dog ikke, at denne forsikringstype er mindre vigtig end de ovennævnte. Tværtimod er fordelene ved at have en indboforsikring mange.

Ifølge Danmarks Statistik er vi i Danmark i langt større risiko for at få besøg af en indbrudstyv end vores tyske, svenske og norske naboer. Derfor er det meget vigtigt, at du har en indboforsikring, fordi denne netop går ind og dækker dine tab, hvis tyven lister sig ind i dit hjem, mens du ikke er hjemme.

Selvom en indboforsikring ikke som udgangspunkt er lovpligtig, kan der stilles en række krav om at tegne denne, ligesom det er tilfældet med husforsikringen. Det er ikke lige så udbredt som krav om at tegne husforsikring i forbindelse med lån, men det er ikke helt ualmindeligt, at nogle banker eller realkreditinstitutter stiller krav om at du skal tegne en indboforsikring for at låne til boligkøb.

Økonomisk gevinst ved at tegne indboforsikring

Det kan godt være, at indboforsikringen ikke er lovpligtig, men dette betyder som nævnt ikke, at du er bedre tjent uden en indboforsikring. Ved at tegne en indboforsikring sparer du nemlig en masse penge.

Nu om dage kan du få forsikringer til stort set alt hvad du køber. Når du eksempelvis køber nye møbler, vil møbelsælgeren forsøge at få dig til at købe en forsikring som dækker dine møbler. Dette samme gælder, når du køber elektronik og hvidevarer.

Tænk engang hvor mange penge det kan løbe op i, hvis du tegner separate forsikringer til alle dine ejendele. Ved at tegne en indboforsikring er de fleste af dine ejendele i din bolig dækket. Derfor kan man sige, at der er et væsentligt økonomisk incitament for at tegne en indboforsikring, selvom denne forsikringstype ikke er lovpligtig.

Spar yderligere på din indboforsikring

Selvom indboforsikringen ikke er lovpligtig, er der altså en økonomisk fordel ved at tegne en. Herudover kan du gøre dit for at presse prisen yderligere ned på indboforsikringen. Eksempelvis kan du her på siden indhente og sammenligne 3 tilbud på din indboforsikring. Ved at gøre dette sætter du forsikringsselskaberne i konkurrence om at tilbyde dig en indboforsikring til en fordelagtig pris.

Desuden kan du spare en masse penge på længere sigt ved at samle alle dine forsikringer hos ét forsikringsselskab. De fleste forsikringsselskaber tilbyder en samlerabat på op imod 15-20 procent når du har hus-,-indbo, og bilforsikring hos samme forsikringsselskab.

En anden måde hvorpå du kan spare på indboforsikringen er ved at minimere risikoen for indbrud i dit hjem. Hvis du eksempelvis køber ekstra stærke låse eller får sat alarm op, vil dit forsikringsselskab kvittere med en billigere indboforsikring. Du skal naturligvis sørge for at holde dem opdateret for at opnå en prisnedsættelse.

Så meget indeholder en indboforsikring

En indboforsikring er som nævnt ikke lovpligtig, men dette skal bestemt ikke holde dig fra at tegne forsikringen, da den har en række dækninger der er meget relevante for de fleste. Eksempelvis dækker indboforsikring som tidligere nævnt ved indbrud.

Din indboforsikring dækker også hvis ejendele såsom møbler, tøj, telefoner eller computere skulle gå tabt i forbindelse med en brand. Det samme gælder, hvis ovennævnte ejendele skulle gå hen og blive ubrugelige efter vandskader i hjemmet.

Derudover tæller indboforsikringens dækninger blandt andet el-skadedækning, dækning i forbindelse med hærværk og dækning ved identitetstyveri. På trods af at indboforsikringen ikke er lovpligtig, er denne således bestemt ikke en forsikringstype som du må gå på kompromis med.

Relaterede blogindlæg
Alt du skal vide om deleøkonomi
Husforsikring og indboforsikring
Indboforsikring når man bor til leje
Er elektronik dækket af indboforsikringen?