Forsikringer
Sammenlign forsikringer gratis og se hvor meget du kan spare!

Er elektronik dækket af indboforsikringen?

Opdateret:

Vi har alle, på et eller andet tidspunkt, købt en computer, telefon eller et TV, hvorefter sælgeren har tilbudt en særlig forsikring til det købte produkt. Kan det betale sig?

Indboforsikringen dækker elektronik

Når sælgeren spørger, om du vil forsikre din nye telefon eller computer, kan det være en rigtig god idé at tænke dig om en ekstra gang, hvis du har en indboforsikring. Indboforsikringen dækker nemlig elektroniske apparater i dit hjem.

Som regel dækker indboforsikringens standarddækning el-skader såfremt dine el-drevne apparater skulle tage skade. El-skadedækningen dækker eksempelvis skader som følge af overspænding eller kortslutning.

Herudover dækker indboforsikringen ved tyveri og indbrud. Dette betyder, at din PC eksempelvis er dækket, hvis den stjæles i forbindelse med et indbrud. Hvis indbrudstyven bryder ind i dit hjem og ødelægger din PC, vil dette betragtes som hærværk, og dette dækkes som regel også af indboforsikringen.

Læs også: Indboforsikring

Butiksdækning eller indboforsikring?

Den forsikring som sælgeren vil tilbyde dig, når du køber en computer, gælder udelukkende for computeren. Din indboforsikring dækker som udgangspunkt både computeren, dit tv, din telefon og andre el-apparater.

Med denne information in mente kan det måske virke som en dårlig idé at takke ja til forsikringen i butikken. Hvorfor skulle du forsikre hvert enkelt el-apparat separat, når du kan forsikre alle igennem en indboforsikring?

Faktisk opnår du nogle fordele ved butiksforsikringen, som du ikke kan få igennem indboforsikringens standarddækning. Eksempelvis dækker indboforsikringen ikke, hvis du spilder væske over din computer, men denne type skade dækkes typisk af butiksforsikringen.

Køb en udvidet elektronikdækning.

Selvom butiksforsikringen oftest har en bredere dækning end en indboforsikring, så er dette ikke ensbetydende med, at butiksforsikringen er det bedste alternativ for dig hvis du ønsker en god og bred dækning.

Når du har en indboforsikring, har du som regel muligheden for at udvide din dækning med tilvalgsforsikringer, som samlet set giver dig en bredere og bedre indbodækning. Eksempelvis kan du udvide indboforsikringen til også at dække eventuelle skader på briller eller høreapparater.

For at få den samme brede dækning som butiksforsikringen kan du udvide din indboforsikring med en elektronikdækning. Ikke nok med at denne dækker lige så bredt som forsikringen du kan købe i butikken, så dækker en elektronikdækning tilmed alle elektroniske apparater i hjemmet fire år fra apparaternes købsdato.

Elektronikdaekning 2

Elektronikforsikringen er billigst

Når sælgeren tilbyder dig at forsikre et nyt tv eller en computer i butikken, er det værd at huske på, at butikken får en provision på typisk 400-500 kroner for hver solgt forsikring. Dette vil sige, at butikken først og fremmest tænker på egen fortjeneste frem for kundens.

Fra et økonomisk perspektiv kan det betale sig at tegne en elektronikdækning fremfor en butiksforsikring, hvor du altså skal betale penge, hver gang du vil forsikre et nyt produkt. Denne betragtning er Jakob Steenstrup, jurist hos Forbrugerrådet Tænk, helt enig i.

"Mange skader er dækket af husstandsforsikringen, og flere har tilmed en elektronikforsikring, der dækker alle husstandens elektroniske produkter. Det er typisk meget billigere end at forsikre produkterne et for et" udtalte Jakob Steenstrup tilbage i oktober 2014 til Politikkens forbrugersektion.

Det dækker elektronikforsikringen

Elektronikforsikringen giver dig altså en bredere dækning end indboforsikringens standarddækninger samtidig med, at den er billigere end butiksforsikringen. Elektronikforsikringen dækker helt konkret følgende:

 • Hvis du taber dit produkt
  Flytter du rundt på dine ting, og taber du dit fjernsyn, så dækker forsikringen, hvis TV'et går i stykker
 • Væskeskader
  Hvis du eller en anden kommer til at spilde kaffe på computeren, og computeren tager skade, så dækker forsikringen.
 • Ødelagt skærm
  Hvis skærmen på din smartphone smadres, dækker elektronikforsikringen.
 • Skade på vaskemaskine
  Smider du et par bukser, der indeholder mønter, i vaskemaskinen, kan disse mønter sætte sig fast i vaskemaskinens slanger eller pumper og ødelægge maskinen. Sådanne skader dækker elektronikforsikringen også.

I de fleste tilfælde vil forsikringsselskabet forsøge at få dit produkt repareret. Men hvis produktet ikke er til at redde, eller det bedre kan betale sig købe et nyt produkt, vil forsikringsselskabet yde erstatning i form af et nyt produkt.

Relaterede blogindlæg
Alt du skal vide om deleøkonomi
Husforsikring og indboforsikring
Indboforsikring når man bor til leje
Er elektronik dækket af indboforsikringen?