Pas på indbrudstyven i sommerferien

Sommerferien nærmer sig, og dette betyder, at et stort antal danskere vil rejse til udlandet, og de vil lade deres boliger stå tomme. Sidste år kunne Københavns Lufthavn berette, at man i gennemsnit havde mere end 2 millioner udlandsrejsende om måneden i sommermånederne.

De mange rejsende om sommeren betyder, at rigtig mange huse står tomme i løbet af disse måneder. De ubeboede boliger sender i sidste ende en åben invitation til indbrudstyvene, som generelt er rigtig glade for sommerferieperioden.

Et tomt hus, hvor postkassen er fyldt op til renden, hvor bilen står i garagen med porten lukket, og hvor haven er fuldstændig ryddet, signalerer at ingen er hjemme, og man er derfor ekstra sårbar mod indbrudstyveri.

Brug for nyt alarmsystem til hjemmet? Få tilbud på privatalarmer
- Det tager under 1 minut.

Svingende men høje indbrudstal

Ifølge Danmarks Statistik har antallet af anmeldte indbrud i danske hjem svinget meget de senere år. I 2007 var antallet af anmeldte indbrud i danske hjem 36.203. De efterfølgende år var der en markant stigning i indbrudsraten. Eksempelvis nåede vi i 2009 op på rekordhøje 48.614 anmeldelser. Siden da er tallene faldet til 41.880 indbrud i 2013 og 36.628 indbrud i 2014.

Trods den faldende tendens, har vi i Danmark en kedelig rekord på dette område i forhold til vores nabolande. Ifølge en rapport fra Forsikring og Pension fra 2014, begås der i Danmark statistisk set langt flere indbrud end i Tyskland, Norge og Sverige.

I rapporten topper Danmark i antallet af indbrud pr. 100.000 indbygger. Ifølge disse tal, er risikoen for at få besøg af tyven 7 gange større i Danmark sammenlignet med vores norske venner, 4 gange større sammenlignet med Tyskland, og 3,5 gange større sammenlignet med vores svenske naboer.

 Indbrud Siden 2007

Sommerperioden er den næstmest udsatte periode.

For mange vil det ikke komme som en overraskelse, at vinterperioden er den periode hvor antallet af indbrud er flest. Dette kan også ses i tabellerne nedenfor. Tallene er naturligvis så høje primært pga. jul og nytår, og sekundært pga. skiferier.

Grunden til at tallene stiger i forbindelse med jul og nytår er, at mange danskere fejrer jul og nytår sammen. Derfor efterlader de hjemmet ubeboet og sårbart for tyveri. Hvad mange måske ikke er klar over er, at sommerferieperioden også er en periode hvor risikoen for indbrud høj.

Som det kan ses i tabellerne nedenfor, er der en generel tendens der viser, at der i tredje kvartal, sommerperioden, er næstflest indbrud sammenlignet med vintermånederne, første og fjerde kvartal. Dette viser med al sin tydelighed, at man skal være vaks ved havelågen når sommeren kommer.

Indbrud I 2014

Indbrud I 2013

Indbrud I 2012

Indbrud I 2011

Indbrud I 2010

Indboforsikringen dækker ved indbrud

Generelt går indbrudstyvene efter dyre ejendele som smykker, ure og andre værdier. Herudover kan elartikler som TV, PC og telefoner også være særligt interessant for tyvene, der naturligvis også går efter kontanter og kreditkort.

Heldigvis dækker indboforsikringen hvis de ovennævnte ejendele skulle bortkomne ved indbrud, og derfor kan du føle dig mere tryg hvis du er en af de mange danskere der ejer en sådan forsikring. Du bør dog tjekke din forsikring igennem, for at se hvordan du er dækket.

Eksempelvis er der begrænsninger på hvor meget du kan få i erstatning hvis kontanter eller smykker bliver stjålet. Nogle typer af indboforsikringer dækker slet ikke for bortkomne smykker; dette kunne eksempelvis være forsikringer målrettet studerende og unge. læs også: bedste indboforsikring

Opfør dig ikke uagtsomt på de sociale medier.

De senere år har det været meget i mediebilledet, at man for alt i verden ikke må dele strandbilleder på sociale medier, når man er på ferie, da man i så fald kan miste retten til erstatning hvis indbrudstyven kommer forbi.

Dog er reglerne for dette område mere komplicerede som så. At man ikke må dele billeder fra ferien passer i bund og grund ikke. Men dette betyder dog ikke, at enhver billeddeling ikke kan koste dig en erstatning.

Hvis du handler uagtsomt på de sociale medier kan det nemlig koste dyrt. En uagtsom handling kunne eksempelvis være, at du deler et strandbillede, og du tilføjer en kommentar om at nøglen ligger under dørmåtten. Hvis indbrudstyven i givet fald tager nøglen og begår indbrud kan du godt forvente, at din indboforsikring ikke dækker. læs også: indboforsikring

Undgå indbrud

Du kan gøre dit for at mindske risikoen indbrud i dit hjem. Som skrevet går indbrudstyven efter boliger hvor de tydeligt kan se at ingen er hjemme. Derfor bør du sørge for, at hjemmet ser "beboet" ud mens du er på ferie.

Her kan en tilmelding til nabohjælp gøre en stor forskel. Faktisk ses en stigende tilslutning til nabohjælp som en mulig grund til den faldende tendens i indbrudstallene. Grundtanken med nabohjælp er, at man hjælper hinanden med at forebygge indbrud. Eksempelvis kan man få naboen til at vande blomster, få ham til at parkere sin bil ved dit hus, eller få ham til at tømme din postkasse.

Et andet alternativ er, at du tyverisikrer din bolig. Hvis du eksempelvis får sat alarm op eller køber ekstra gode låse til døre eller vinduer, vil du minimere risikoen for tyveri. Dette vil endda måske betyde, at dit forsikringsselskab vil belønne dig med en billigere indboforsikring.

Relaterede blogindlæg