Konsekvenser ved mobillån

Det kan være svært at tyde hvor dyre mobillån er, eller forudse hvilke, konsekvenser sådan et lån måtte have. Lånene kan nemlig have skjulte afgifter og renter på op mod 4000% om året, og intet peger på, at forbrugerne vil blive hjulpet af et forbud, eller renteloft, på disse dyre lån.

Det synes umiddelbart nemt og hurtigt at tage et lån. Kravene for at blive godkendt er nærmest ikke-eksisterende og man slipper for at tale med en mavesur bankrådgiver. Men mobillånene har uforudsigelige konsekvenser. Der er i dag flere og flere unge mennesker, der pludselig ser sig fanget i en dyb gældsspiral, der er mere en almindelig svær at komme ud af.

Skal mobillån ulovliggøres?

Tilbage i 2009 var der debat om de såkaldte mobillån skulle ulovliggøres, et forslag fremsagt af den daværende opposition, der lød på at branchen skulle reguleres med et loft på renten.

Dette afslog daværende økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). Siden da, har branchen oplevet stor vækst, og man mener at der er i dag er over 2300 danskere der er endt i RKI's skyldnerregister som konsekvens af at have optaget de meget dyre mobillån.

Firmaerne i branchen tyr dog også til ufine metoder i deres markedsføring, og i visse tilfælde skjuler de straffeafgifter eller reklamerer med usande renter og omkostninger på deres lån. Der har således været sager herhjemme, hvor firmaer har fået klækkelige bøder for denne slags aggressiv markedsføring.

Massiv kritik af mobillån

I Sverige har der ligeledes været store problemer med folk, der har gældsat sig og ikke har kunnet betale. Dette har medført at man fra regeringens side har gået ind og lavet love der beskytter forbrugeren og har forbudt branchen at reklamere, da man mente at markedsføringen var i strid med loven. I Tyskland har man helt forbudt de dyre lån og sat et loft på hvor høje afgifter der må være, i forbindelse med et lån.

Mobillånebranchen er dog ikke fløjet helt under radaren herhjemme. Branchen har været under massiv kritik af især forbrugerrådet, som mener at denne type lån fører til overgældssætning hos folk og er et stort samfundsproblem. Man har således flere gange udtrykt ønske om at få reguleret branchen og sat et loft på de årlige omkostninger i procenter (ÅOP).

To tredjedele vil forbude de dyre mobillån, viser undersøgelse

Dette kritiske syn på mobillån har tilsyneladende spredt sig til flertallet af befolkningen. Metroxpress foretog således en undersøgelse i fjor, der viste at to tredjedele af de adspurgte ville have forbudt de dyre lån. Skete det ikke, mente fire ud af fem, at man burde indføre et loft på renterne, som man ser det i Tyskland.

På trods af den massive kritik fra forbrugerrådet og den voksende skepsis blandt befolkningen lader det dog til, at en regulering eller lovændring der skal forbyde den meget dyre lånemodel, må lade vente på sig. Den nuværende regering har ikke foretaget nogle ændringer på markedet, og det er tvivlsomt om de vil gøre dette, før der bliver udskrevet valg.

Relaterede blogindlæg