Hvad skal jeg vide om SU-lån?

SU-lån: Hvad skal jeg vide?

Er du under uddannelse, men har du svært ved at få økonomien til at løbe rundt på en SU? Måske mangler du penge til dit udvekslingsophold eller et indskud i en ny lejlighed? Uanset hvad du mangler penge til, kan et SU-lån være en mulighed for dig. I det følgende nævnes tre fordele ved et SU-lån.

Ingen finansiel bedømmelse - alle har ret til et SU-lån

Ved kviklån og SMS-lån, som er typer forbrugslån, kræves ingen bedømmelse af din økonomiske situation. Det samme gælder for et SU-lån. Lånet er for SU-modtagere under uddannelse, og det kræver end ikke, at du går ned i banken. Det hele kan foretages online.

Processen varer en anelse længere end ved et hurtiglån. For at modtage lånet skal du gå ind på minSU.dk og søge om at få tildelt et SU-lån. Så snart du har modtaget godkendelsen, skal du godkende låneplanen, som du efterfølgende har mulighed for at rette i.

Tjen op til et større lån

Et SU-lån har en maks. grænse for, hvor meget du kan få udbetalt. For 2015 er satsen 3.020 kr. pr. måned. Yderligere tilbydes et supplerende beløb på 1.511 kr. til forsørgere. Har du opbrugt din SU, men er du stadig under uddannelse, har du mulighed for at tage et slutlån på 7.791 kr. pr. måned i maks. 12 måneder. Men hvorfor tage et SU-lån, hvis du har brug for at låne et større beløb?

Som nævnt kan du rette din SU i låneplanen. Hvis du f.eks. får udbetalt 1.500 kr. pr. 1. januar, men i de efterfølgende måneder ikke har behov for økonomisk støtte, vil det indestående på dit SU lån tjenes op. Står du pludselig og mangler penge i april, kan du derfor pr. 1. april få udbetalt 10.580 kr. Dette er restbeløbet fra januar til og med april, som du ikke har lånt. På den måde kan du optjene et større lånebeløb. Dog er dette kun fremadrettet, da du ikke kan få lånet forudbetalt.

SU lån: Lånet med den bedste rente

En særlig fordel ved SU-lånet er dets lave rente. Under din uddannelse vil renten være 4 % årligt. Efter endt uddannelse ændres renten til 1 % + diskontoen. Da diskontoen i øjeblikket er 0, betyder det at din rente falder til 1 %.

Desuden kræves tilbagebetalingen først startet året efter udgangen af din uddannelse. Har du færdiggjort din uddannelse i efteråret 2015, kræves din tilbagebetaling altså først påbegyndt den 1. januar 2017. På den måde er der større sandsynlighed for, at du har et job og dermed har bedre mulighed for at tilbagebetale lånet.

Tænk før du låner

Det er vigtigt at påpege, at det altid er en god ide at tænke sig om, før man tager et lån. Uanset lave renter vil du i sidste ende stå med en gæld, der er højere end hvad du har fået værdi for. Foretag kun et lån hvis det er et reelt behov.

Relaterede blogindlæg
Afdragsfrie lån
10 økonomiske termer alle studerende bør kende
Den ultimative guide til at flytte hjemmefra
Her finansierer du 2016 sommerferien billigst