Gå ikke glip af gratis penge som dimittend!

Deadlines til luksus-livet som nyuddannet

Som nyuddannet har du mulighed for at modtage dagpenge fra første ledighedsdag, hvis du melder dig ind i en a-kasse, mindst 1 år før du afslutter dit studie.

Dog kan du også modtage dagpenge, hvis du melder dig ind i en a-kasse mindst 14 dage efter, at du har afsluttet dit studie. I så fald får du en karensmåned og modtager derfor dine dagpenge en måned efter afslutningen af dit studie.

Hvis du glemmer at overholde denne 14-dages regel, mister du retten til at modtage dagpenge som dimittend, og så bliver du nødt til at melde dig ind i en a-kasse på lige fod med almindelig arbejdere og arbejde aktivt i mindst et år, før du reelt får noget ud af det. Selvom det ikke lyder så kritisk, så er det mange penge, du opgiver, da det er godt 14.690 kr. i gennemsnit om måneden, der er tale om.

 

Skærmbillede 2015-04-17 kl. 11.17.35.png

Læs også: A-kasser for nyuddannede

Hvad svarer 14.690 kr. til?

Beløbet, du kan få udbetalt som nyligt uddannet medlem af en a-kasse, er forholdsvist. stort. Det er næsten tre gange så meget som du kan få udbetalt af SU, hvis du er udeboende studerende og op til seks gange så meget som SU- beløbet for hjemmeboende studerende. Det kan være svært at forholde sig til, hvor mange penge der reelt er tale om, og hvad det betyder for dig og din økonomiske situation. Vi giver dig her nogle bud på, hvad 14.690 kr. egentlig er værd:

Skærmbillede 2015-04-16 kl. 13.50.11.png

Som du kan se sammenligner vi beløbet med nogle af vores alles luksuriøse drømme såsom New York, MASH og en racercykel fra GIANT, og når man ser det på den måde, så tænker man sikkert "Hvorfor ikke?". Så hvorfor ikke melde sig ind til en a-kasse, når du ser, hvad du ellers vil gå glip af.

Inden du tager alle glæderne på forskud, så skal du trods alt være opmærksom på, at der er et par regler for optagelsen af studerende, som du skal overholde for at modtage dine dagpenge:

  • Du skal have bopæl i Danmark

  • Du skal have en valid uddannelse på mindst halvandet år

  • Du skal være under 30 år når du tilmelder dig som studerende

  • Du kan ikke have studiejob når du modtager dagpenge

  • Du skal meld dig ind i et jobcenter og på jobnet.dk som arbejdssøgende 

  • Du kan få dagpenge hvis du modtage anden form for økonomisk støtte

  • Du skal møde op til samtaler hos din a-kasse og jobcenter, og aktivt bruge jobnet.dk

Læs også: Sådan er reglerne for a-kasser og dagpenge

Hvad venter du på?

For at kunne modtage dagpenge skal du skynde dig at melde dig ind som medlem af en a-kasse, lige så snart dit studie er afsluttet. Hvis du har problemer med at finde ud af, hvornår dit studie anses som værende afslutttet af din a-kasse, så kan du kigge med her:

Skærmbillede 2015-04-16 kl. 11.24.14.png

Dit studie kan også anses som afsluttet fra den dag du modtager dit eksamensbevis. Ikke desto mindre er det tidligst afsluttet i situationerne ovenfor. Følger du vores guidelines, behøver du derfor ikke være nervøs for at gå glip af dagpengeudbetalingen, når du ikke længere er studerende.

Læs også: A-kasse for studerende

Relaterede blogindlæg