Lovpligtige forsikringer til din bil

Du har sikkert hørt om lovpligtige forsikringer når du har undersøgt forsikringsmarkedet, men hvilke forsikringer til din bil er egentlig lovpligtige? Og hvorfor er der lovkrav til forsikringer som bilejer i Danmark? Det forsøger vi hermed at give dig svaret på.

Hvilke forsikringer til bil er lovpligtige?

Hvis du er bilejer i Danmark, er der visse krav, når det kommer til forsikring, som det er vigtigt, at du er opmærksom på. Kravene er ikke mange, men det er lovpligtigt, at du som minimum tegner en ansvarsforsikring. Dette skyldes, at du bliver erstatningspligtig, hvis du er skyld i et uheld og dermed forvolder skade på andre.

Ønsker du en bilforsikring, der ligeledes dækker skader på egen bil, så er vi ude i de frivillige bilforsikringer. Disse er frivillige, fordi de ikke kun dækker skader på andre, men også dækker skader på dig selv og dine ejendele. Det er derfor op til dig, om du vil sikre dig erstatning, for de skader du selv er skyld i.

Den mest udbredte frivillige forsikring er en kaskoforsikring. Denne inkluderer i øvrigt oftest en ansvarsforsikring, men øger din dækning betydeligt. Kaskoforsikringen går typisk ind og dækker skader på egen bil i forbindelse med et uheld, hærværk, tyveri og brand.

Hvad dækker den lovpligtige ansvarsforsikring?

Den lovpligtige ansvarsforsikring skal tegnes for alle indregistrerede køretøjer, så det gælder altså både bil, knallert og motorcykler. Ansvarsforsikringen er lovpligtig, da den dækker de skader, du eventuelt forårsager andre, da du i så fald bliver erstatningspligtig.

Ansvarsforsikringen dækker altså reparation af den eller de biler, som du har skadet i forbindelse med uheldet og eventuelle personskader på alle andre end dig selv inklusiv dine egne medpassagerer. Vil du have dækket egne personskader, er det nødvendigt at tegne en personskadedækning eller førerulykkesforsikring.

Hvis du ønsker at være dækket ved tyveri, brand, glasskader og andre uforsætlige skader, samt få erstatning for skader sket på egen bil, er det nødvendigt at tegne en kaskoforsikring. Desuden findes der en række tilkøbsforsikringer til din kasko som du kan overveje.

Andre lovpligtige forsikringer i Danmark

De lovpligtige forsikringer er forsikringer du, jf. dansk lovgivning er forpligtet til at tegne. Udover en ansvarsforsikring, der er den lovpligtige forsikring til bilejere, så findes der en række andre forsikringer, der ligeledes er lovpligtige:

  • Hundeansvarsforsikring
    Som hundeejer i Danmark er det lovpligtigt at tegne en hundeforsikring med ansvarsdækning. Denne forsikring dækker i tilfælde af, at din hund på uheldig vis er skyld i alvorlige færdselsuheld ved eksempelvis at løbe ud på vejen. Sker dette bliver du, som hundeejer, erstatningspligtig, og det er derfor vigtigt, at du har tegnet en hundeansvarsforsikring.
  • Hesteansvarsforsikring
    Det er forholdsvist nyt at ansvarsforsikring til hesteejere er blevet lovpligtig, men loven bygger på samme principper som for din hund. Skulle hesten blive forskrækket og som resultat heraf være skyld i et uheld, eksempelvis ved at løbe ud på vejen foran en bil, står du med erstatningsansvaret.
  • Brandforsikring(i nogle tilfælde)
    En brandforsikring er ikke lovpligtig, men din bank eller realkreditinstitut vil i de fleste tilfælde kræve, at huset er brandforsikret, såfremt du ønsker at låne penge i huset. Dette skyldes, at dit hus stilles som sikkerhed for lånet. Med en brandforsikring får du dækket skader som brand, lynnedslag, kortslutning og eksplosioner.

 

LÆS OGSÅ: Billig bilforsikring

Relaterede blogindlæg