Hvordan beregnes en bilforsikring?

Det kan sommetider være svært at gennemskue hvad det er der bestemmer prisen på din bilforsikring, og hvordan forsikringsselskaberne egentlig beregner den. Vi har her forsøgt at give dig en nem gennemgang af de risikofaktorer, der er med til at bestemme prisen på din bilforsikring.

Beregn bilforsikring - sådan gør du

Når du beslutter dig for at købe en bil, skal du være opmærksom på at det er lovpligtigt at tegne en ansvarsforsikring som minimum. Hvilken dækning du vælger derudover er valgfrit, og det afhænger af både økonomi og behov. Til nyere biler er det dog rimelig udbredt at tegne en kaskoforsikring også, så skader forårsaget på egen bil også er dækker af forsikringen.

Til at vurdere hvilken pris du kan få tilbudt for din bilforsikring, ansvar- eller kaskoforsikring, afhænger af en række risiko faktorer. Disse er med til at vurdere din risikoprofil, og din pris vil afhænge af denne.

Dette skyldes at forsikringsselskabet kigger på den risiko der er, for at forsikringsselskabet skal udbetale dig en eller flere erstatninger til udbedring af eventuelle skader. Jo større risiko forsikringsselskabet mener at du udgør, jo højere er prisen på din bilforsikring.

3 faktorer der bestemmer din pris

For at vurdere din samlede risiko, ser forsikringsselskaberne blandt andet på følgende:

  • BILEN DER SKAL FORSIKRES
    Jo mindre bil du ønsker at forsikre, jo billigere bliver din bilforsikring. Statistisk set er der færre alvorlige uheld forårsaget af mindre bybiler, end der er af de store benzinslugere. Grænsen for hvad forsikringsselskaberne kalder en lille bybil, går typisk ved omkring 75 HK. Søger du en billig bilforsikring, kan du tænke taktisk omkring valget af bil, nu når du ved at denne faktor er med i det store regnestykke.
  • DIN ALDER OG ANCIENNITET
    Din alder og kørselserfaring har meget at sige, når forsikringsselskaberne skal beregne prisen din bilforsikring. Hvis du er under 25 år, vil din bilforsikring være dyre grundet manglende erfaring og en overvægt at denne målgruppe i uheldsstatistikken. Anciennitet er et udtryk for de antal år du har kørt skadefrit, og jo bedre anciennitet jo bedre. Hos mange forsikringsselskaber opfattes du som elitebilist efter 3-8 år uden skader, og så er der først mange penge at spare.
  • SELVRISIKO
    Selvrisikoen, som er den del af regningen du selv står for, kan du typisk selv bestemme størrelsen på. Dit valg af selvrisiko har den mest direkte effekt på din pris, da denne vægter mest når prisen på din bilforsikring skal beregnes. Vælger du en lav selvrisiko vil din årlige præmie være stor, og omvendt. Tænk derfor taktisk når du skal fastsætte din selvrisiko.

Fordi prisen på din selvrisiko beregnes ud fra disse risikofaktorer, er priserne på bilforsikringer meget individuelle. Det vil i praksis betyde at du ikke altid vil få tilbudt samme pris som venner og familie fra et givent selskab, men at det derimod kan betale sig at undersøge mulighederne på markedet.

Sammenlign og spar

Inden du beslutter dig for hvilket forsikringsselskab der skal forsikre din bil, kan det som sagt godt betale sig at undersøge dine muligheder. Dette kan man gøre på flere måder, og selvom det kan være tidskrævende, er det en process der virkelig kan spare dig mange penge.

Først og fremmest kan du undersøge dine muligheder på nettet, enten hos forsikringsselskaberne på deres hjemmesider, eller ved at bruge en online sammenligningstjenester. Dernæst kan det virkelig betale sig at kontakte forsikringsselskaberne for at forhandle dem ned i pris, eller for at få lidt ekstra fordele oven i hatten.

På Mikonomi.dk har du mulighed for at gøre ovenstående på en let og overskuelig måde. I stedet for aktivt at tage del i hele processen, beder vi dig i stedet udfylde en række informationer om dig og din bil, hvorefter du vil blive kontaktet af de mest relevante forsikringsselskaber der vil tilbyde dig en fordelagtig pris. Nemmere bliver det vist ikke.

Relaterede blogindlæg