A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 3 min.
Opdateret:

3 råd til unge der skal låne

Selvom du er blevet myndig og nu får en god timeløn, betyder det ikke samtidig, at du kan leve et liv uden økonomiske forpligtelser. Det kræver et stort ansvar at skulle styre sin egen økonomi, og det kan være udfordrende for mange. Hvis du er i den uheldige situation, at du har flere udgifter end indtægter, har vi her samlet 3 råd til dig, der er ung og har brug for at låne penge.

Vi har også en dedikeret side, der kun omhandler lån til unge. Her kan du finde mere information, hvis du ønsker at låne penge som 18-årig.

3-råd -1 Dan dig et overblik over din økonomi

Det kan lyde kedeligt og overvurderet, men det er nødvendigt for at du kan opretholde en sund økonomi, og for at du kan få mest muligt for dine penge.  Desuden vil et overblik over din økonomi give dig ro i sindet, da du undgår at uventede regninger pludselig kommer flyvende ind af døren.

Sådan kommer du i gang: Noter alle dine indkøb ned og klassificerer dem: Mad, shopping, byture, transport, diverse forbrug osv. I én anden kolonne noterer du din indkomst fra SU, arbejde osv. På den måde kan du hurtigt spotte, hvor det er du bruger for mange penge og hvor du evt. kan fokusere på at spare i fremtiden.

Snak med andre om din økonomi

Det er nemmere at nå dit mål, hvis du ikke er helt alene om det. Gør privatøkonomi til et samtaleemne, det kan være at andre har gode fif. Find en som kan opmuntre dig og som du er fortrolig med.

Det er vigtigt at din sparringspartner motiverer dig og inspirerer dig. Det kan være en ven, et familiemedlem eller en udenforstående, såsom din bankrådgiver. Gå uden om folk, der kun peger på dine fejl. De hjælper dig ingen veje, hvis du allerede er opmærksom på problemet og prøver at gøre noget ved det.

Hvis I er flere, der gerne vil spare penge, kan I med fordel gøre det til en konkurrence mellem jer. Hvem kan spare mest? Skal der være en gevinst hver måned, til den der sparer mest. Eller er det nok bare at få æren?

 

3-råd -2 Vælg det lån, der fungerer bedst for dig

Det kan tage tid før du begynder at generere overskud i privatøkonomien. I mellemtiden skal du sikre dig, at dine udgifter er finansieret optimalt. Det kan spare dig mange penge at undersøge markedet og finde den bedste finansiering til dit behov.

Her på Mikonomi.dk kan du nemt sammenligne de forskellige lån og finde det, der passer bedt til dine behov. Overvej også om en kassekredit i banken ville være en god løsning, og hvis du er under uddannelse, kan det være at et SU-lån er en god idé. Der er nemlig gratis og rentefrit så længe du er studerende.

Når du skal vælge lån, bør du gå efter det lån med lavest ÅOP. ÅOP står for årlige omkostninger i procent. Udtrykket tager højde for alle omkostninger, der er i forbindelse med et lån og det er lovpligtigt for alle låneudbydere at oplyse.

De fleste banker tilbyder gratis oprettelse af kassekredit, men også her kan der være penge at hente ved at undersøge om andre banker har mere fordelagtige betingelser og priser end din nuværende bank.

3-råd -3 Afvikl dine lån så hurtigt som muligt

Hvis du endelig er kommet ind i en god periode med økonomisk overskud, kan det være fristende at bruge de ekstra penge på at sig selv. Men hold igen. Det er vigtigt at du afvikler dine lån så hurtigt som muligt, og det er der flere grunde til:

Renter
Dit lån står og trækker renter, så længe det ikke er indfriet og det kan hurtigt løbe op i et betydeligt beløb. De penge du bruger på renter kan du have mere gavn af, hvis du bruger dem på noget andet. Som ung er er det ofte de mindre beløb, der gør forskellen.

Undgå glemt gæld
Hvis du ikke betaler dit lån tilbage med det samme, kan gælden hurtigt ryge i glemmebogen. Det betyder at du senere kan få en ubehagelig overraskelse i form af en uventet regning du skal have betalt. Gør det til en vane at betale af når du kan og undgå at blive en dårlig betaler.

Start på en frisk
Når du er gældfri kan du starte på en frisk, uden gammel gæld, der ligger i baghovedet og giver dårlig samvittighed. Benyt dit nye økonomiske råderum med god samvittighed. Når du ikke længere skal bekymre dig om fortidens synder, bliver du både gladere og mindre stresset.

Læs mere om at låne penge her: Lån penge.