Sådan er reglerne for a-kasser og dagpenge

Info om dagpenge fra a-kassen

Det første, man associerer med a-kassen, er dagpenge. Dagpenge er et beløb, som du får udbetalt fra din a-kasse. Beløbet bliver udbetalt dagligt, og det er meningen, at disse penge skal bruges til at få styr på din økonomi i tilfælde af arbejdsløshed. De kan anses som en form for økonomiske støtte, og de hjælper dig med at betale dine omkostninger i den svære periode.

Du kan modtage dagpenge i op til 2 år. Det vil sige, at du har disse 2 år til at finde et job igen, før de stopper med at give dig penge. Størrelsen på dagpengebeløbet er ikke det samme for alle. Faktisk er der tre kategorier for dagpengeudbetalingen. Disse tre kategorier består af fuldtidsforsikret, deltidsforsikret og sidst men ikke mindst de nyuddannede.

Nedenfor kan du finde satserne for hver kategori:

  Sats pr. dag Sats pr. uge
Fuldtidsforsikret 827 kr. 4.135 kr.
Deltidsforsikret 551 kr. 2.755 kr.
Dimittender (fuldtid) 678 kr. 3.390 kr.
Dimittender(deltid) 452 kr. 2.260 kr.

KILDE : Beskæftigelsesministeriet

Forskellen på fuldtidsforsikret og deltidsforsikret?

Hvorvidt du er fuldtidsforsikret eller deltidsforsikret er en vigtig faktor for at beregne, hvor meget du får udbetalt i dagpenge, hvis du ender med at blive arbejdsløs. Fuldtidsforsikret og deltidsforsikret omhandler det antal timer, du har arbejdet, før du blev arbejdsløs.

For at blive anset som fuldtidsforsikret af din a-kasse under din tilmelding hos dem, så skal du have arbejdet mere end 30 timer om ugen. Hvis du ikke arbejder lige så mange timer, kan du blive anset som deltidsforsikret.

Hvis du er registreret som fuldtidsforsikret hos din a-kasse og lige pludselig vælger et deltidsarbejde i stedet for, så har du muligheden for at vælge, om du vil have, at din a-kasse anser dig som en deltidsforsikret, eller om du stadig vil ses som  fuldtidsforsikret.

Har jeg ret til dagpenge?

Dagpenge kan være en god måde at sikre din økonomi på i tilfælde af arbejdsløshed. Det er en form for økonomisk støtte, der hjælper dig med at få styr på din økonomi, indtil du selv kan være ansvarlig for det.

Dog er det ikke alle, der kan få retten til at modtage dagpenge, som arbejdsløs. Der er visse betingelser, der skal overholdes for at validere din forespørgsel. Nedenfor kan du se reglerne for at få udbetalt dagpenge i tilfælde af arbejdsløshed:

  • Du skal være tilmeldt en a-kasse i mindst et år (undtagen hvis du er studerende).
  • Du skal være bosat i Danmark (der kan ske undtagelser nogle gange).
  • Du skal tilmelde dig dig et jobcenter
  • Du skal være ledig og stå til rådighed for arbejdsmarkedet.
  • Du skal skrive jobansøgninger
  • Du skal møde op til samtaler i jobcentret og hos a-kassen

Anciennitet

Det er en regel, at næsten uanset hvilken kategori du tilhører, så skal du have været medlem af en a-kasse i mindst et år, for at opnå muligheden for at modtage dagpenge. Selvom om du skifter a-kasse inden for et år, beholder du stadig din anciennitet, da de overføres til din nye a-kasse.

Sommetider, i tilfældet af at du har boet i udlandet i en periode, kan du også få overført din anciennitet fra din a-kasse i udlandet men dette kræver, at visse regler skal være overholdt. Hver a-kasser har deres regler, derfor kommer det an på, hvilken a-kasse du vælger, og hvad de kræver for at gyldiggøre din anciennitet.

Ofte skal du søge ind i god tid, for at de kan acceptere din anmodning om optagelse samt overførelse af anciennitet. Hvorvidt de accepterer din forespørgsel bliver dette bestemt ud fra nogle faktorer såsom hvor længe du har opholdt dig i udlandet, og hvor længe du har arbejdet der.

LÆS OGSÅ: A-KASSER

Alternativer til dagpenge

I visse tilfælde er det ikke muligt at modtage dagpenge på grund af flere mulige grunde. Det kan være, fordi du ikke overholder reglerne for rettigheden til dagpenge, men det kan også være fordi du allerede har opbrugt din muligheder i a-kassen. Dog eksisterer der forskellige alternativer til dagpenge, som du kan bruge i disse uheldige omstændigheder.

Kontanthjælp

Til at starte med er der mulighed for kontanthjælp. Det er en anden form for økonomisk støtte fra kommunen, som du kan modtage, hvis du er arbejdsløs og ikke har ret til at modtage dagpenge. Desværre er det ikke altid nemt at komme på kontanthjælp. Reglerne er stramme, og det er ikke alle og enhver, der kan få retten til kontanthjælp.

Kontanthjælp bliver tilbudt til folk, der er arbejdsløse, men ikke har nogen form for fast formue, de kan leve af. Det vil sige, at du blandt andet ikke må eje en bil, et hus, en andelslejlighed under dit navn eller hvilken som helst andet form for formue, der har en værdi på mere end 10.000 kr., hvis du vil modtage kontanthjælp. Faktisk forventer de af dig, at du sælger disse formuer, hvis du har brug for penge.

Hvis du vil modtage kontanthjælp, skal din ægtefælle heller ikke tjene mere, end hvad der svarer til det dobbelte af det beløb, du får udbetalt under kontanthjælp. Desuden kan du alligevel kun modtage 20.000 kr. i kontanthjælp, hvis du er gift. Generelt afhænger størrelsen på beløbet, du modtager i kontanthjælp, af din alder, din bopælsstatus, og om du er forsørger.

LÆS MERE OM KONTANTHJÆLP HER: Beskæftigelsesministeriet

Arbejdsmarkedsydelse

Hvis du derimod har opbrugt dit alternativ til at modtage dagpenge, så kan du modtage midlertidig arbejdsmarkedsydelse. Det er en alternativ til dagpenge i tilfælde af, at du allerede har haft dagpenge i 2 år og derfor ikke kan modtage dagpenge længere.

Kravene for at modtage arbejdsmarkedsydelse ligner meget kravene for at få retten til at modtage dagpenge. Først og fremmest skal du være medlem af en a-kasse. Derefter skal du stå til rådighed på arbejdsmarkedet. Dette medfører også, at du skal melde dig ledig på jobcentret samt være aktiv jobsøgende. Alt i alt skal du bare fremvise konkret bevis for, at du er arbejdsløs.

Dog er der også obligatoriske pligter som modtager af en midlertidig arbejdsmarkedsydelse. Faktisk skal du senest 4 uger, efter du er begyndt at modtage arbejdsmarkedsydelse, bidrage med en virksomhedsrelateret aktivitet. Det kan blandt andet være virksomhedspraktik, jobrotation eller et nyttejob.

Relaterede blogindlæg