A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 5 min.
Opdateret:

Hvad er en selvrisiko?

Info om selvrisiko til bil

Du er sikkert stødt på begrebet selvrisiko mange gange og undrer dig måske over, hvad det egentlig dækker over. Selvrisiko er et begreb for den del af risikoen du, som bilejer, selv er ansvarlig for, og det betyder i praksis, at du, med din selvrisiko, selv er med til at betale for udbedring af en eventuel skade.

Har du eksempelvis været så uheldig, at du har skadet bilen, betaler du, ved udbedring af skaden, beløbet på din selvrisiko, og forsikringsselskabet betaler det resterende. Er den samlede regning på 25.000 kr. og din selvrisiko 5.000 kr., betaler du de første 5.000 kr, og fra forsikringsselskabet får du 20.000 kr. i erstatning. Overstiger det samlede beløb ikke din selvrisiko, betaler du naturligvis "kun" det beløb, og ikke din fulde selvrisiko. Ligeledes betaler forsikringsselskabet ikke noget af skaden i disse tilfælde.

Når du tegner en forsikring til din bil, skal du vurdere, hvor højt du ønsker, at denne selvrisiko skal være. Du kan typisk vælge mellem en række beløb fastsat af forsikringsselskabet, bestemme et fast beløb selv eller vælge selvrisikoen helt fra. Dette er en individuel vurdering, og bør passe til din økonomiske situation.

LÆS OGSÅBilforsikring

Sådan påvirker selvrisikoen forsikringspræmien

Selvrisikoens størrelse har stor betydning for, hvad din bilforsikring kommer til at koste, i form af den årlige præmie eller månedlige betalinger. Netop derfor er beslutningen om din selvrisikos størrelse en, du skal tage med omhu. Forsikringsselskaberne bruger størrelsen på din selvrisiko til at vurdere, hvor stor en del af risikoen, du selv står for. Dermed kan de vurdere, hvor stor en risiko du udgør for selskabet, i form af hvor stor en del af erstatningssummen de skal dække ved eventuelle skader.

Har du en høj selvrisiko er din årlige præmie lavere og omvendt, men det er værd at huske på, at selvrisikoen kun skal betales i det tilfælde, at der laves en skade, men at præmien på din bilforsikring skal betales hvert år eller, hver måned, alt efter din aftale.

Fordi selvrisikoen har så stor betydning for fastsættelsen af din forsikringspræmie, bør du vurdere, om det bedst kan betale sig for dig at have en høj selvrisiko og betale for en billigere bilforsikring eller omvendt. Dette kan være udfordrende, men vi vil i det følgende give dig en ide om, hvordan du foretager denne vurdering bedst muligt.

Selvrisiko -2

Hvilken selvrisiko kan bedst betale sig?

Det er selvfølgelig en individuel vurdering, hvorvidt det bedst kan betale sig at vælge en lav selvrisiko eller ej. Overordnet set er det muligt at generalisere nogle retningslinjer, med udgangspunkt i forholdet mellem din selvrisiko og din forsikringspræmie i flere detaljer, for at du kan få et større overblik.

Det første, du skal vurdere, når du skal bestemme din selvrisiko, er hvor stor en risiko, du mener, der er, for at du får en skade. Dette kan baseres ud fra mange ting, men vær hellere realistisk hvis du eksempelvis ved, at du har tendens til at køre hurtigt. Omvendt er der visse forholdsregler at tage, hvis du ikke ser dig selv som den risikotagende bilist.

Vurderer du, at risikoen ikke er så stor, kan det oftest bedst betale sig at have en forholdsvis høj selvrisiko, men kommer du, mod forventning, ud for en skade, skal du være i stand til at betale den høje selvrisiko. Har du ikke en stor opsparing som du kan bruge til at dække denne sum, har du altså et problem, hvis du har valgt den høje selvrisiko. Sørg derfor altid for at være dækket godt ind, så du kan betale din del af udbedringen.

Du kan også vælge forsikringen helt fra, hvis man ikke forventer at få nogle skader, eller hvis man hellere selv vil have en opsparing, man tager pengene fra, såfremt der skulle ske en skade. Problemet er bare at regningen for udbedring af skader ofte kan gå hen og bliver uoverskuelig stor, eksempelvis ved totalskadning af din bil.

LÆS OGSÅPriser på bilforsikring

Overvejelser når du vælger selvrisiko

Med udgangspunkt i det ovenstående er det altså vigtigt at valget af selvrisiko er baseret på din personlige omstændigheder såvel som en individuel vurdering af dig selv som bilist. Tænk hellere for længe end for kort over hvilken selvrisiko, der passer bedst til dig.

Yderligere overvejelser:

 • OPSPARING
  Den selvrisiko, du vælger, skal være tilpasset din økonomi. Hvis du har pengene til at betale en høj selvrisiko, kan det over en længere periode bedst betale sig at spare på selve forsikringspræmien. Sker der ofte uheld, vil du selvfølgelig tabe på denne måde. Vurderer du at chancen herfor er lav, og du har en fast opsparing, du kan trække pengene fra, anbefales det, at du vælger en høj selvrisiko.
 • VÆRDIEN AF DET FORSIKREDE
  Hvor meget dit køretøj er værd er ligeledes en faktor, du bør inkludere i dine overvejelser. Er værdien af bilen ikke mere end den selvrisiko, du sætter, udbetales der ingen erstatning fra forsikringsselskabet. Har du derimod købt en meget værdifuld bil, kan omkostningerne for udbedring af skaderne, eller erstatning af bilen, hurtigt løbe op i rigtig mange penge.
 • MANGE SMÅ ELLER ET STORT UHELD
  Vær ærlig overfor dig selv og dine evner i trafikken, samt hvilke skader du eventuelt har lavet på bilen førhen. Er der tendens til, eller risiko for, mindre skader frem for store skader? Har du aldrig været ude for et uheld? Eller kører du til når først du rammer motorveje, uanset vejrforhold?

3 ting du ikke vidste om din bilforsikring

 1. Hos mange forsikringsselskaber skal du være opmærksom på, at selvrisikoen fordobles hvis føreren på skadestidspunktet er under 25 år. Dette gælder ikke forsikringstageren, eventuel ægtefælle eller samlever samt registrerede brugere.
 2. Du kan risikere at du stiger i pristrin ved anmeldelse af skader. Det er dog kun nogle forsikringsselskaber der udøver denne regel, men hvis du forventer at få en rækker skader, bør du undersøge dette nærmere.
 3. Ved småskader kan du med fordel undlade at anmelde skaden til dit forsikringsselskab, da denne således ikke bliver en del af din historik. Du kan, med andre ord, blive på dit opnåede pristrin på denne måde.