Hvad er en a-kasse?

Forsikring mod arbejdsløshed

Hvad er en a-kasse? En a-kasse er mange ting men den er først og fremmest en forsikring mod arbejdsløshed. Den hjælper dig igennem den arbejdsløse periode og forsøger at hjælpe dig op på din egne ben, så du kan træde ind på arbejdsmarkedet igen.

Du bliver tilbudt et dagligt beløb, så du kan forsørge dig selv. Dette kaldes officielt for dagpenge, og det kan du modtage i op til 2 år. På denne måde har du disse 2 år til at finde et job, i stedet for at tænke på din økonomi. Beløbet kan anses som en økonomisk støtte for dig, som er i økonomisk krise på grund af din arbejdsløshed.

Hvor meget du betaler afhænger af, hvilken social kategori du tilhører ifølge a-kassens kategorisering. Selvstændige, nyuddannede, fuldtidsforsikrede og deltidsforsikrede bliver ikke betalt det samme beløb, når de modtager dagpenge. Der er ikke den store forskel mellem de udbetalte dagpenge i hver sin kategori, men forskellen er der stadig.

Læs også: 5 gode råd til at vælge den bedste a-kasse

Mulighed for faglig og professionel karriereudvikling hos en a-kasse

Udover at modtage dagpenge kan du få faglig og professionel karriereudvikling hos din a-kasse. Hver a-kasse præsenterer dig for forskellige medlemstilbud og tjenester. Derfor er det vigtigt, at du vælger a-kassen, der passer bedst til dine ønsker og behov.

Din a-kasse gør deres bedste for at få dig tilbage på arbejdsmarkedet. Meget ofte tilbyder din a-kasse dig rådgivning angående din nuværende jobsøgning, så du hurtigt kan finde et arbejde igen. Du kan desuden også få vejledning omkring dine karrieremuligheder for at se, hvor på arbejdsmarkedet, du kan ansøge.

Du har, som nævnt ovenfor, mulighed for at blive stærkere fagligt og professionelt med din a-kasse. Din a-kasse kan tilbyde dig kompetenceudviklende kurser, hvor du har mulighed for at udvikle dig indenfor dit felt, eller lære noget helt nyt, der kan gøre dit CV bedre samt forbedre din karrieremuligheder på arbejdsmarkedet.

Hvad -er -a -kasse

Forskellen på en a-kasse og en fagforening

Selvom mange tror, at en a-kasse og en fagforening er det samme, samt at de gør det samme for én, så er det forkert. A-kasser og fagforeninger er vidt forskellige ting, selvom de er nært beslægtede organisationer, da de arbejder inden for det samme miljø og målgruppe.

En a-kasse er, som nævnt tidligere, en forsikring mod arbejdsløshed i form af en økonomisk støtte, som du bliver udbetalt dagligt i tilfælde af arbejdsløshed. Desuden er en a-kasse også en mulighed for at vokse fagligt og personligt i dit professionelle miljø med deres rådgivning angående din jobsøgning, deres vejledning omkring dine karrieremuligheder samt de tilbudte kompetenceudviklende kurser. På denne måde kan du vende tilbage på arbejdsmarkedet bedre og stærkere end nogensinde.

Derimod tilbyder en fagforening dig ikke penge, men juridisk hjælp for at forbedre dine arbejdsvilkår i tilfælde af, at du føler dig dårligt behandlet på din arbejdsplads. Den hjælper dig også med at forsvare din rettigheder indenfor din arbejdsplads, så du kan løse alle former for problemer, du måtte møde såsom blandt andet en pludselig fyring eller måske snyd med din løn. Der er en fagforening for næsten hvert fagligt område på arbejdsmarkedet, så de kan anses som specialister inden for dit felt.

Læs mere her: Forskellen på en a-kasse og en fagforening

Fordele og ulemper ved en a-kasse

Nu hvor du ved, hvad en a-kasse er, så kan vi snakke om fordelene og ulemperne ved en a-kasse. Der kan nemlig være fordele, ligesom der kan være ulemper, ved at tilmelde sig en a-kasse. Nedenfor præsenteres en tabel med en oversigt over nogle af fordelene og ulemperne ved at tilmelde sig en a-kasse.

A-kassens fordele A-kassens ulemper
Du har ret til dagpenge i tilfælde af arbejdsløshed. Du skal have været medlem i mindst et år for at modtage dagpenge (andre regler for studerende)
Du bliver præsenteret med muligheden for rådgivning omkring din jobsøgning samt vejledning angående dine karrieremuligheder. Hvis du er bosat i udlandet, kan du nogle gange ikke tilmelde dig en a-kasse.
Du modtager medlemstilbud samt kompetenceudviklende kurser. Du kan kun modtage dagpenge i maksimum 2 år.

Hvorfor burde jeg tilmelde mig en a-kasse ?

At tilmelde sig en a-kasse er dit eget valg, men det kan være en stor risiko at løbe, hvis du lader være med det. Derfor er det meget anbefalesværdigt at tilmelde sig en a-kasse. Den kan virkelig hjælpe dig igennem arbejdsløshed, hvis nu du havner inde i denne uheldige situation.

Her er nogle andre fordele, der afhænger af den valgte a-kasse. Nogle a-kasser tilbyder disse fordele, og andre tilbyder dem ikke. Her er de:

  • EFTERLØN

Hos din a-kasse kan du muligvis få lov til at tilmelde dig efterløn. Efterløn er en slags tidlig pensionsordning for dem, der betaler for det. Den giver dig muligheden for at trække dig tilbage 5 år, før du bliver folkepensionist. Du skal være over 45 år og have været medlem i 25 år ud af de seneste 30 år for at modtage efterløn, når du stopper med at arbejde.

  • BARSEL

Hvis du har et arbejde og venter et barn, så kan du modtage barselsdagpenge som medlem af en a-kasse. Du kan få udbetalt disse dagpenge allerede 4 uger før din forventede fødsel eller tidligere, hvis dit nuværende arbejde er farligt for din graviditet. Du har ret til 52 uger med barselsdagpenge, og du kan selv arrangere perioden, hvori du modtager dine penge.

  • MULIGHED FOR LØNSIKRING

Næsten alle a-kasser giver dig muligheden for en lønsikring. En lønsikring kan hjælpe dig med at sikre en stor procentdel af din forrige løn. På denne måde kan du, i nogle tilfælde, opnå op til 90 % af din forrige løn igen, hvis du bliver arbejdsløn. Du kan selv vælge den lønsikring, der passer bedst til din økonomi.

A-kasse regler

Det kan være en rigtig god idé at tilmelde sig en a-kasse, især fordi du kan modtage dagpenge, men der er visse betingelser, du skal overholde, for at a-kassen kan validere din ret til at modtage dagpenge. Her er reglerne for at modtage rettigheden til dagpenge:

  • Du skal helst bo i Danmark
  • Du skal skrive dig ind som ledig på arbejdsmarkedet på jobnet.dk.
  • Du skal registreres i et jobcenter og møde op til deres samtaler.
  • Du skal møde op til samtaler hos din a-kasse hver 3. måned.
  • Du skal være jobsøgende og aktivt skrive jobansøgninger samt tjekke dine foreslåede jobmuligheder.
Relaterede blogindlæg