5 tips når du flytter hjemmefra

Skal du flytte hjemmefra? Og har du brug for tips til, hvordan du bærer dig ad og samtidig får overblik over din økonomi? Så læs videre her, hvis du vil have gode råd til, hvad der venter dig, når du skal stå på egne ben. 

Tips til din økonomi, når du flytter hjemmefra

Et nyt kapitel starter i dit liv, og du skal for første gang flytte væk fra dine forældre og ud i den store verden. Det kan på samme tid både være skræmmende, men også utroligt spændende at flytte hjemmefra.

Inden eventyret starter er her samlet 5 flytte hjemmefra tips til, hvordan du sikrer dig en god start.

Se videoen om Simone Hansen, der fortæller om sine tips til at få en bedre økonomi. Videoen er udarbejdet af TV Øst.

1. tip: Læg et budget

Når flyttebilen er kørt, og du står i din nye lejlighed, har dine forældre ikke længere ansvaret for din økonomi. De giver dig måske heller ikke længere tips om, hvad du skal huske, og du må nu selv danne dig et overblik over din økonomi. Men hvad er et budget egentligt? Og hvilke indtægter og udgifter skal du have styr på, så du ved, hvor stort et rådighedsbeløb, du har til dig selv hver måned, når du er flyttet hjemmefra?

Første tip er derfor at se nærmere på dine indtægter, som for eksempel løn, boligsikring og SU. Når du er flyttet hjemmefra, får du ofte en højere SU-sats, end da du boede hjemme. Dog har du også flere udgifter, der skal trækkes fra indtægterne, og disse kan eksempelvis være: Husleje, licens, mad, strøm, vand og varme.

Derudover skal du huske, at du også selv skal betale internet, telefon og tv, når du er flyttet hjemmefra. A-kasse/fagforening og forsikringer er også udgifter, som ofte er nødvendige at betale. Det er utrolig vigtigt at anskaffe en ulykkes- og indboforsikring efter at være flyttet. Det kan koste dig dyrt, hvis der sker en vandskade i din bolig eller du kommer til at forvolde skade på andres ting, og du ikke er forsikret. Derudover er transport også en post, som du kan tænke på, om kan reduceres, når du er flyttet hjemmefra.

2. tip: Betal dine regninger, når du flytter hjemmefra

Et tip, når du er flyttet hjemmefra, kan være at tilmelde dig Betalingsservice. Hermed undgår du, at regningerne bliver glemt, eller aldrig når at dukke op på din nye adresse, efter du lige er flyttet. Det er netop utrolig vigtigt, at du får betalt dine regninger, så du undgå rykkere og gebyrer, hvilket kan spolere dit budget. Derudover må du ikke glemme, at nogle af dine udgifter skal betales kvartalsvis.

3. tip: Skaf et job

Et job kan hjælpe dig til at få et større rådighedsbeløb hver måned, da indtægterne kan være med til at dække alle udgifterne i dit budget. Det er et godt tip at undersøge, hvor meget, du må tjene ved siden af din SU, så du undgår at skulle betale penge tilbage i skat. Reglerne for hvor meget du må tjene ved siden af din SU, kan du læse mere om på Statens Uddannelsesstøttes hjemmeside.

Det er din pligt selv at tjekke, at alle dine oplysninger er korrekte. Eksempelvis skal du sørge for, at dit hovedkort og bikort er fordelt korrekt ud på SU og studiejobbet, så du undgår at betale for lidt eller meget tilbage i skat. Arbejder du ekstra meget i sommerferien, kan det måske svare sig at afmelde din SU.

Flytter -hjemmefra -tips

4. tip: Undgå dyre forbrugslån

Du har måske fået et tip fra en ven eller veninde, der også er flyttet hjemmefra, om at du hurtigt og nemt kan låne penge på nettet. Det kan være, du tænker, det kunne være fedt med en ny mac computer, lidt flere byture eller nyt, smart tøj. Her skal du dog være opmærksom på alle lånets omkostninger, så det ikke bliver alt for højt.

Ifølge Finansrådet har danske unge i gennemsnit mellem 18 og 29 år en gæld på knap 60.000 kroner. Det kan hurtigt ende med at blive en ond økonomisk cirkel, hvor renterne hober sig op, hvis lånet ikke tilbagebetales inden for en kort periode. Det er derfor godt at have øjnene åbne for hvor meget. lånet kommer til at koste på sigt. Her på Mikonomi.dk kan du hurtigt få et overblik over, hvad det koste at låne, hvis du føler dig nødsaget til at optage et midlertidigt lån. Det kan også være, det bedre kan svare sig for dig at tage et SU lån.

5. tip: Spar op, når du er flyttet hjemmefra

Når du er flyttet hjemmefra, kan det være fristende at tage i biografen, på café, restaurant og i byen. Bruger du for eksempel i gennemsnit 75 kroner om dagen på fest og ballade, bliver det samlet til en udgift på 27.375 kroner om året.

Derfor er 5. tip at spare op, da det er vigtigt at huske, at der også skal være råd til uforudsete udgifter. De uforudsete udgifter kan for eksempel være en ødelagt telefon, spildt cola ud over din computer eller en punkteret cykel. Derudover kan det være, du også kunne tænke dig at forkæle dig selv med en rejse til Lloret de Mar eller en tur til Roskilde Festival med vennerne, så du er nødt til at spare ekstra op til ferien.

Med disse 5 flytte hjemmefra tips sikrer du dig en god start på din nye hverdag som udeboende. Du vil sikker opleve at støde på en masse udfordringer, som du lærer af, men hvorfor ikke være forberedt, så du kan nyde livet, når du er flyttet hjemmefra.

Relaterede blogindlæg