A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 3 min.
Opdateret:

Sådan får du lave omkostninger på dit lån

At du har de lavest mulige omkostninger på dit lån, har enorm betydning for dit økonomiske råderum i hverdagen. Bliv klogere på, hvordan du får de laveste omkostninger på dine lån.

Info om at få lave omkostninger på et lån

Der er mange, der ikke ved det, og endnu flere, der forsømmer at gøre det, men faktum er, at der kan være mange penge at spare ved at vælge sine lån med omhu. Og det er ikke småpenge, vi her taler om.

Du har måske prøvet at skifte mobilabonnement, fordi det har kunnet spare dig for nogle tusinder kroner om året. Det er en fornuftigt ting. Ved at kigge dine lån efter i sømmene, er der potentiale for endnu større besparelser, end ved eksempelvis mobilabonnementerne.

Det er nemlig set tidligere, at familier har sparet op til 50.000 kroner årligt ved at få tjekket deres lån igennem. Naturligvis er det ikke alle, hvor det er muligt at spare så mange penge, men mindre kan naturligvis også gøre det.

Det er ikke som sådan svært at få lave omkostninger på sine lån, men det kræver, at du tager dig tid til at undersøge markederne. Vi giver dig her tips til, hvad du skal gøre for at få billigere lån.

Kig altid efter ÅOP

Glem alt om rente, gebyrer og startomkostninger. Du skal altid kigge efter ÅOP. ÅOP'en står for de årlige omkostninger i procent. Med andre ord vil det sige, at alle de omkostninger, der er forbundet ved lånet, er indregnet i ÅOP'en.

Det er et krav, at banker og andre låneudbydere skal opgive ÅOP, og det er den, der giver dig som forbruger nemmere adgang til at gennemskue lånets omkostninger.

Lave omkostninger på et boliglån

Det er på boliglånet, at der virkelig er potentiale for at lave de store besparelser. Bare et halvt procentpoints forskel på to forskellige banklån, vil have stor indflydelse på din daglige økonomi. Derfor er det altså utroligt vigtigt, at du er grundig, når du vælger dit realkreditinstitut, uanset om du skal have et nyt boliglån, eller har et i forvejen.

NYT BOLIGLÅN: UNDERSØG FLERE UDBYDERE

Det er fejl nummer ét bare at gå ned i din nuværende bank og bede om et boliglån, hvis du gør det, fordi "den bank har du jo altid haft". Det er nemlig langt fra sikkert, at det er her du kan få det billigste lån.

Du bør i stedet få et tilbud fra minimum fem forskellige realkreditinstitutter. Ved at gøre dette, er det også nogle gange muligt at presse de valgte realkreditinstitutter til et billigere lån.

OMLÆGNING AF NUVÆRENDE BOLIGLÅN

Selvom du allerede har et boliglån, forhindrer det dig ikke i at skifte realkreditinstitut. Det er sådan set ikke meget anderledes end at skifte forsikringsselskab, mobilabonnement eller kabel-tv. Der er bare flere penge at spare. Alligevel er der alt for få, der gør det.

Tag derfor kontakt til fem andre realkreditinstitutter end dit nuværende og forhør dig om mulighederne. Det er ikke sikkert, at det er muligt for dig at lave besparelser, men du taber ikke noget ved at forsøge.

Lavere omkostninger på banklån

Selvom det er i en mindre størrelsesordning end ved boliglånene, er det også muligt at lave gode besparelser på banklån.

Nyt banklån

Ligesom med boliglånet handler det om at kunne sammenligne flere udbydere. Jo flere flere lånetilbud, jo bredere bliver dit låneudvalg - og jo bedre mulighed har du fået at kunne presse udbyderne til en, for dig, fordelagtig pris.

Her på Mikonomi.dk kan du finde en nem og overskuelig oversigt over danske og udenlandske banker og låneudbydere. Du kan se de forskellige lån her.

Omlægning af nuværende banklån

Når man omlægger banklån, er det oftest i sammenhæng med skift af boliglån. Men for dg, der ikke ejer egen bolig, er det også mulig at lave gode besparelser.

Besparelser på banklån kan eksempelvis være på:

Som med boliglånet handler det om at undersøge andre udbydere.