A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 6 min.
Opdateret:

10 nemme råd til din økonomi

Rod i privatøkonomien baner vejen for et økonomisk uoverskueligt liv, og konsekvenserne kan være fatale. Læs vores 10 nemme råd og få en sund økonomi.

Info om nemme råd til din økonomi

Du har sikkert hørt det før, og nu kommer du til det igen: Det er vigtigt med en sund privatøkonomi. Følgerne ved ikke at have orden på indtægter og udgifter kan give dig et liv, hvor det hele tiden er en kamp at finde ud af, hvordan næste regning skal betales. I sidste ende vil økonomisk rod sende dig i RKI, hvilket begrænser dine kreditmuligheder.

Vi har samlet 10 nemme råd, der hjælper med at holde styr på din privatøkonomi. Således opnår du et liv, hvor du kan sove trygt om natten uden at skulle have mareridt over, om kreditorerne står uden for din dør næste dag.

Råd nummer 1 - Læg et budget

Dette er og bliver regel nummer ét. Et budget giver dig det fulde overblik over dine udgifter og indtægter og viser dig præcist, hvor mange penge du har til hver ting i dit liv. Ved at lægge et budget undgår du at glemme vigtige udgiftsposter.

Et budget lægger man typisk en gang om året, og omfatter alle udgifter og indtægter for årets 12 måneder. På den måde sikrer du dig, at de regninger, der ikke skal betales hver måned, indgår i dit budget.

Et eksempel på udgifter, der ikke skal betales hver måned, kan være licens, der skal betales to gange om året. I stedet for at stå med ekstraregninger de pågældende måneder, betyder budgetplanlægningen, at du lægger det samme beløb til side hver måned. På den måde ved du præcis, hvad dit rådighedsbeløb er, alle 12 måneder på året.

Et budget er et godt alternativ, hvis du gerne vil undgå at tage et hurtigt lån eller et forbrugslån.

Råd nummer 2 - Få en ekstra indkomst

Hvis du bruger lidt flere penge, end du faktisk har, er en måde at skabe balance ved at øge din indkomst. Denne mulighed er specielt god, hvis du er låst i nogle høje faste omkostninger, som du ikke kan bringe ned fra dag-til-dag.

Du kan evt. bruge noget at din fritid på at tjene penge online, og få en mindre indkomstkilde ved siden af din lønindkomst.

Råd nummer 3 - Betal regningerne til tiden

Igen synes rådet som børnelærdom. Faktum er dog bare, at næsten alle har forsømt at betale en regning til tiden. Og det koster i form af rykkergebyrer.

En nem måde at holde styr på betalingsfristerne er, at klistre regningerne op på en kalender. Har du elektroniske regninger, bør du printe dem ud, så du har dem i fysisk form. Du kan også fastsætte én ugentlig dag, hvor alle dine regninger betales.

Ofte kan du tilmelde dine regninger til betalingsservice, og det er naturligvis den nemmeste måde at undgå at glemme at betale regningerne.

Råd nummer 4 - Drop betalingskortene

Det lyder måske oldnordisk, men du kan holde dit forbrug nede ved at anvende kontanter i stedet for kort, når du betaler. Det handler om at gøre dine penge håndgribelige.

Du kender det sikkert fra en sjov bytur: Det føles som om, at du har uendeligt mange penge på kontoen, og det er jo så nemt bare at sætte kortet ind og taste de fire cifre.

Hæv penge én gang om ugen og hav som krav, at de hævede kontanter altså skal række alle ugens syv dage. Ved at have pengene fysisk foran dig, tænker du mere over, hvad de bruges til.

Råd nummer 5 - Spar op

Dette råd hænger meget sammen med budgetplanlægningen. Du bør i dit budget afsætte penge til opsparing. Disse penge kan gå til to formål:

  1. En decideret genstand eller aktivitet, du gerne vil spare op til, men som du ikke har råd til på et givent tidspunkt
  2. Uforudsete udgifter. Du har sikkert oplevet, at eksempelvis støvsugeren er stået af, eller computeren brændt sammen. Ved at kunne tage penge fra en opsparing, behøves du ikke at optage et lån for at købe en ny støvsuger eller computer.

Med andre ord giver opsparing dig altså en ro i maven, fordi din økonomi ikke står og falder på tilfældigheder.

Boliglaan -laan

Råd nummer 6 - Tænk over dit forbrug

Det handler ikke om, at du ikke må købe tøj, gaver, elektronik eller andre goder. Det vigtige er, at man i stand til at skære alle de unødvendige indkøb væk.

Går du eksempelvis igennem byens strøg, og du ser en ting, du mener, du bør eje, er det en god idé at gå hjem og tænke købet igennem. Når har du tænkt det igennem, kan du næste dag gå ind i butikken og købe genstanden med god samvittighed. For med en dags betænkningstid undgår du impulskøbene.

Når du køber ind, er det også vigtigt, at du laver en indkøbsliste - og at du holder dig til den. Regn ud hjemmefra, hvad indkøbene koster, og tag kun kontanter med til netop de indkøb, du har planlagt. Det gør, at du ikke lige pludselig kommer hjem og har brugt 300 kr. mere, end du havde forventet.

Råd nummer 7 - Køb kun ind én gang om ugen

Det er en god idé kun at købe ind én gang om ugen, for det sikrer, at du ikke foretager for mange impulskøb. Jo færre gange, du er i Netto, jo færre muligheder har du for at få brugt for mange penge på ligegyldige ting. Lav derfor en madplan for en hel uge og køb det hele på én gang.

En anden mulighed er, at du får dine indkøb leveret. Der findes flere muligheder på internettet, hvor du kan bestille dine madvarer, hvorefter de bliver leveret til din dør. Det sparer dig i øvrigt også for tid.

Køb i øvrigt så vidt muligt varer der på tilbud.

Råd nummer 8 - Tjek dine lån og forsikringer igennem

Her kan der virkelig være penge at spare, men det er noget, som de fleste danskere forsømmer. Rådet er, at du minimum hvert andet år får nye tilbud på dine forsikringer og lån.

Det er ikke sikkert, der er noget at spare, men det koster altså ikke noget at gøre et forsøg. Der set mange eksempler på folk, der har fået lagt deres boliglån om, og dermed har sparet 20.000-50.000 kroner om året. Mindre kan naturligvis også gøre det.

Med vores låneberegner kan du selv find ud af, om du kan sidde billigere i forhold til dine lån. Når du har fundet et konkret lånetilbud og indtastet det i låneberegneren, får du automatisk udregnet ÅOP, kreditomkostninger, samlet tilbagebetaling og din månedlige ydelse. Du får desuden det fulde låneoverblik med en fuld tilbagebetalingsplan.

Råd nummer 9 - Tjek dine varme - og eludgifter

Har du hus kan der være mange penge at spare på varmen og elektriciteten ved at investere i grøn energi. Det kan eksempelvis være, hvis du i dag har oliefyr og derfor bruger mange penge på olie hvert år, at det kan være en god ide at skifte til pillefyr eller varmepumpe, for derved at spare penge.

Når man investerer i grøn energi er der naturligvis tale om en stor engangsbetaling, men over tid er det økonomisk fordelagtigt.

Råd 10 - Sæt tæring efter næring

Det velkendte ordsprog virker stadig i dette årtusind. Ordsproget betyder, at har du ikke råd til at købe det, du gerne vil, så lad være. Enten har du pengene ellers har du ikke.

Selvfølgelig er der ting her i livet, hvor det er nødvendigt, og helt i orden, at låne penge. Men folk, der ender i RKI og økonomisk rod, har ofte haft for ved at glemme dette ordsprog.