Studerende

;
Lignende sider

Typer af studerende

"Studerende" kan betyde forskellige ting på samme tid. Først og fremmest er en studerende, en der studerer på en videregående uddannelse. Dog er der flere forskellige brancher og studier inden for videregående uddannelser.

Man studerer ikke ligefrem de samme ting på CBS og på DTU. Derfor er der også forskellige a-kasser for hver type af studerende. Her kan du læse mere om de bedste a-kasser for CBS, KU og DTU studerende:

Selvom det lyder mest oplagt at læse om reglerne for a-kasse som studerende, så kan det også være en meget god idé at få mere at vide omkring a-kasser for nyuddannede.

Overgangen mellem studerende og nyuddannet går hurtigere end man skulle forvente og derfor er det bedst, at du kender reglerne på forhånd, så du ikke ender i en uventet situation.

Find den bedste og billigste a-kasse her!

En a-kasse sikrer dig økonomisk, hvis du mister dit arbejde. Sammenlign a-kasser her og find den bedste og billigste.

Læs mere om a-kasser for nyuddannede her: A-kasser for nyuddannede

Fordelene ved en a-kasse til studerende

Når du er under uddannelse, bliver du præsenteret med masser af forskellige a-kasser. Det er en hel jungle af a-kasser og de har hver deres forskellige fordele men samtidigt kan man godt sige, at de ligner meget hinanden, så det kan være ret svært at vælge den a-kasse, der passer bedst til dig.

Den største fordel ved at tilmelde dig en a-kasse som studerende er at det er oftest gratis. Som studerende har du ikke masser af penge. Flere studerende er faktisk flyttet hjemmefra og lever dermed kun på deres SU-penge da de synes det er svært at finde job nu om dage.

Derfor kan det være svært at bruge penge på andre ting end dine nødvendige omkostninger såsom mad og husleje samt personlige aktiviteter.

Dernæst kan det også være en fordel at tilmelde dig en a-kasse som studerende da det forsikrer dig omkring din fremtidige økonomiske situation efter uddannelse.

Som sagt lever mange studerende på SU men lige så snart du er færdig med din uddannelse stopper du med at få disse penge af staten. Det vil sige at hvis ikke du finder et arbejde lige så snart du er færdig med din uddannelse så har du ingen penge for at leve længere.

Hvis du har været medlem af en a-kasse i minimum 1 år før endt uddannelse så kan du modtage dagpenge allerede fra første dag af hvor du er til rådighed på arbejdsmarkedet.

LÆS OGSÅ: Billig a-kasse

Gode råd omkring a-kasser for studerende:

Her får du nogle gode råd som du burde overveje mens du vælger a-kasse eller mens du er tilmeldt en a-kasse:

 • Søg om optagelse som nyuddannet når du er færdig med din uddannelse. De fleste giver dig besked inden du er færdig og spørger ind til det for at vide om du vil fortsætte eller ej med denne a-kasse.
 • Forny dit gratis medlemskab hvert år i din a-kasse for at blive fritaget kontingent. Generelt udsendes der bare en e-mail til dig som du bare har brug for at acceptere.
 • Hvis du ikke fornyer dit medlemskab, kan du risikere at skulle betale kontingent eller at få opsagt dit medlemskab. Hvis du får opsagt medlemskabet, risikere du at miste retten til dagpenge.
 • Tilmeld dig en a-kasse i god tid. Tidspunktet hvor du vælger at tilmelde dig en a-kasse er afgørende da du kan maksimalt blive fritaget for kontingent 5 år i alt. De 5 års fritagelse bliver talt i alt, dvs. at pauserne ikke tæller med i optællingen.
 • Hvis du starter på en ny 5 års uddannelse, kan det varmt anbefales at vente minimum 6 måneder ind på din uddannelse før du bliver medlem af en a-kasse.

Ellers kan du risikere at miste muligheden for fritagelsen af kontingent hvis nu du  vælger at droppe ud midt i din uddannelse for at begynde en anden ny 5 års uddannelse.

 

A-kasser For Studerende 1

Kravene for a-kasser til studerende

Hvis du har tænkt dig at tilmelde dig en a-kasse som studerende så vil det være en god idé at minde dig om kravene for at tilmelde dig en a-kasse som studerende. Her er betingelserne for at a-kassen er gratis for dig:

 • Du skal være under 30 år gammel.
 • Din uddannelse skal vare mindst halvandet år.
 • Din uddannelse skal godkendes af a-kassen. Eksempelvis godkendes gymnasiale uddannelser samt erhvervsgymnasiale uddannelser ikke.
 • Du må maksimalt tjene et begrænset beløb. I 2014 måtte du ikke tjene mere end 211.896 kr. årligt med dagpenge inkl. SU.
 • Du må ikke modtage andre offentlige former for økonomiske støtte.

A-kasse til studerende over 30 år

Det første krav for at få muligheden for at få en gratis a-kasse er at være mindre end 30 år gammel. Desto mindre er det stadig muligt at få en gratis a-kasse hvis du er en studerende over 30 år. Men her er det andre regler der gælder:

 • Du skal have udbetalt efterlønsordning siden du er blevet 30 år.
 • Du skal have arbejdet i mindst et år før du startede din uddannelse. Desuden skal du også have været medlem af en a-kasse i den tid.
 • Du skal være medlem af en a-kasse seneste et år før du bliver færdig med din uddannelse.

På denne måde er det ikke umuligt at få en a-kasse som studerende over 30 år. Hvis du opfylder kravene ovenfor så kan du

 

Alternativer til dagpenge

I visse tilfælde glemmer nogle studerende at tilmelde sig en a-kasse i god tid. Alligevel har du flere chancer hvor du kan indhente det og stadig få dagpenge.

 • 14 dages reglen

Først og fremmest er der noget der bliver kaldt 14.dages reglen. Med denne regel, kan du stadig blive medlem gratis i en a-kasse, hvis du tilmelder dig seneste 14 dage, efter du har fået dit eksamensbevis med karakter for din eksamener eller efter den afsluttende mundtlige eksamen.

Hvis du følger den regel, kan du modtage dagpenge efter en måneds karantæne, dvs. en måned uden dagpenge. Hvis du ikke har fået tilmeldt dig en a-kasse inden for disse 14. dage, så må du desværre først kun få dagpenge efter et års medlemskab med en a-kasse, hvor du har arbejdet 1.924 timer i løbet af dette år.

 • Kontanthjælp

En anden mulighed for at få en økonomisk støtte fra staten er kontanthjælpen. Dog er der langt flere punkter der skal godkendes for at få kontanthjælp og derfor er det mindre sikkert at man kan få lov til at modtage kontanthjælp.

Du må ikke være i besiddelse af nogen form for formue der overstiger 10.000 kr. Det vil sige at du blandt andet ikke må have en opsparing stående på din konto, en bil eller et hus  under dit navn eller noget lignende.

Alligevel kan det gavne dig mere hvis du kan komme ind på dagpenge snarere end kontanthjælp da det udbetalte beløb til dagpenge er større end det i det sidstnævnte. For udeboende under 25 år i 2014, er satserne for kontanthjælp 6.767 kr. Derimod modtager du et beløb på 14.473 kr. hvis du få dagpenge.

A-kasser For Studerende 2

Hvilken a-kasse er den rigtige for mig ?

Det kan være svært at vælge en a-kasse da der er mange forskellige a-kasse men det betyder ikke at du skal bare vælge en. De er stadig vidt forskellige på nogle aspekter og derfor skal først og fremmest vælge en der passer til dig men også den der passer til dine ønsker og behov.

Du skal tage hensyn til alt hvad den pågældende a-kasse kan tilbyde og hvorvidt disse muligheder kan være dig til gavn på lang sigt. Din a-kasse er ikke kun et sted hvor du bare modtager dagpenge men også et sted hvor du har mulighed for at styrke dig og dine færdigheder. De kan være med til at gøre dig til den bedste kandidat ude på arbejdsmarkedet.

Desuden specialiserer nogle a-kasser samt fagforeninger sig indenfor specifikke områder. Det kunne være meget interessant for dig hvis du tilhører det understøttet fag da de måske vil være bedre til at forstå din profil, dine ønsker samt dine behov.

Derfor er det meget vigtigt at du ikke skynder dig med at vælge en a-kasse men at du derimod tager hensyn til hvilken a-kasse kan hjælpe dig bedst hvis du nu bliver arbejdsløs.

Relaterede blogindlæg