Arbejdsløshedskasse

;

Arbejdsløshedskasse eller a-kasse ?

Mange tror at en arbejdsløshedskasse og en a-kasse er to vidt forskellige ting, men det er ikke tilfældet. De er faktisk nøjagtig den samme ting, selvom du ikke hører lige så meget om arbejdsløshedskasser, som du gør om a-kasser. A-kasse er faktisk en forkortelse af arbejdsløshedskasse.

Indenfor de seneste år er det blevet mere normalt, bare at bruge forkortelsen, da det både er meget lettere at huske og desuden også er hurtigere at sige. Derfor er det ikke ofte, at du ser nogen bruge det komplette ord, da forkortelsen er mere populær.

Alligevel sker det, at der er nogle, der har en bedre idé om, hvad du snakker om, når du siger arbejdsløshedskasse, da ordet i sig selv er meget selvbeskrivende. Hvorimod at du, når du hører ordet a-kasse for første gang, kan have lidt svært ved at gætte på, hvad det omhandler.

Læs også: Hvad er en a-kasse?

 

Hvad er en arbejdsløshedskasse?

En arbejdsløshedskasse er en organisation, der hjælper dig i tilfælde af arbejdsløshed. Det er således en form for forsikring mod arbejdsløshed, da du bliver forsikret både økonomisk og professionelt. Når du er medlem af en a-kasse modtager du et dagligt beløb, som du kan bruge til at få styr på din økonomi i denne svære periode.

Beløbet du modtager i din arbejdsløse periode, er kaldt for dagpenge og fungerer som en økonomisk støtte. Du får herved hjælp til at holde din økonomi kørende igennem arbejdsløsheden. Du kan modtage beløbet i en periode på maksimalt to år, så du har tid til at finde et job, uden at skulle bekymre dig alt for meget for din økonomi.

Størrelsen på det dagpengebeløb, du får udbetalt, afhænger af, hvem du er og hvordan din uddannelsesmæssige baggrund ser ud. Det vil sige, at der er forskel på om du er selvstændig, fuldtidsforsikret, deltidsforsikret eller nyuddannet, og hvor meget du modtager dagpenge afhænger af dette. Dog er forskellen ikke bemærkelsesværdigt, da arbejdsløshedskassens hovedformål stadig er at hjælpe dens medlemmer.

Arbejdsløshedkasse 1

Hvad kan en arbejdsløshedskasse gøre for mig?

Man associerer meget hurtigt arbejdsløshedskassen med dagpenge, men en arbejdsløshedskasse kan gøre meget andet for dig end at udbetale dig dagpenge. Du får hjælp til at komme hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet, så du igen kan stå på din egne ben.

Du bliver tilbudt vejledning omkring din jobsøgning, så den kan blive endnu mere effektiv, og du får mulighed for at modtage rådgivning angående dine fremtidige karriereplaner. På denne måde kan du få lidt mere struktur på dine ønsker, så du kan nå hurtigere frem til dit drømmejob.

En arbejdsløshedskasse hjælper også med at styrke dig som kandidat på arbejdsmarkedet. Du få mulighed for at optimere dine kompetencer med en række kompetenceudviklende kurser, så du kan følge niveauet for de mange kandidater på arbejdsmarkedet, der i øvrigt øges hvert år.

Arbejdsløshedskasse vs. fagforening ?

Der er mange, der forveksler arbejdsløshedskassen med en fagforening, selvom de er vidt forskellige i forhold til deres opgaver, deres ydelser og deres interessegrupper. Det er rigtigt, at de er tæt beslægtet på nogle punkter, da de blandt andet koncentrerer sig om den samme store målgruppe, dvs. lønmodtagere.

Som vi har nævnt ovenfor, så er en a-kasse en forsikring mod arbejdsløshed, ved at tilbyde dig økonomisk støtte hvis du skulle være så uheldig at blive arbejdsløs. På denne måde kan man sige, at de fokusere på de nuværende lønmodtagere, der er bange for at blive arbejdsløs. Hvorimod fagforening tager sig af de problemer, du møder på arbejdspladsen.

En fagforening er en slags juridisk hjælp for folk i arbejde. Ofte har hver fagforening deres eget bestemte faglige område af arbejdsmarkedet, så de er bedre kvalificeret inden for dette domæne. Deres primære interesse er lønmodtagernes rettigheder og deres arbejdsvilkår.

Læs også: Forskellen på en a-kasse og en fagforening

 

Fordele og ulemper

Arbejdsløshedskasser har deres fordele og ulemper. Se tabellen nedenfor for en oversigt over fordele og ulemper ved arbejdsløshedskasser.

Fordele Ulemper
Hvis du bliver arbejdsløs, har du ret til dagpenge. Du har kun ret til dagpenge i 2 år.
Du kan få rådgivning omkring din jobsøgning. Der er regler for udbetaling af dagpenge, ikke alle kan modtage dagpenge.
Du kan få vejledning angående dine karrieremuligheder. Din arbejdsløshedskasse fungerer ofte ikke i udlandet (kun under visse betingelser).
Du modtager medlemstilbud samt kompetenceudviklende kurser. Medlem i mindst et år før du kan begynde at modtage dagpenge
Du bliver præsenteret med frivillige jobtilbud, der passer med dit CV og din profil. Hvis dit arbejde giver dig garanti på din ansættelse og din kompensation, har du ikke brug for en arbejdsløshedskasse.

Arbejdsløshedskasser i Danmark

I Danmark er der flere forskellige arbejdsløshedskasser. Priserne på deres medlemskab varierer ikke så meget, da de alle ligger omkring de 400-500 kr. om måneden. De udbetalte dagpenge ændrer sig hellere ikke fra den ene arbejdsløshedskasse til den anden, så det vigtigste er at finde en arbejdsløshedskasse, der passer til dine behov og dine ønsker.

Dit valg kan påvirke, hvor godt du kommer til at overleve en arbejdsløshed i fremtiden, da det er din arbejdsløshedskasse, der kommer til at tage sig af det økonomiske. Jo mere de er interesseret i dig som medlem, jo bedre kommer de til at tage sig af dig. En god arbejdsløshedskasse kan få dig stabilt ud af en arbejdsløshed, men en rigtig god arbejdsløshedskasse kan få dig stærkere ude af arbejdsløsheden. De kan hjælpe dig med at blive en bedre, og i højere grad uovervindelig, kandidat på arbejdsmarkedet med deres udviklingsmuligheder.

Derfor er det en rigtig god idé, at du undersøger alle arbejdsløshedskasser og vælger den der passer bedst til dig. Der er flere faktorer, der kan være gode at tage i betragtning, når du vælger a-kasse. Først burde du vælge den, der passer bedst til, hvor du bor, da du skal til møde hos dem hver tredje måned og det vil være upassende, hvis den geografiske distance var alt for stor. Det vil også være anbefalesværdigt at tjekke deres politiske ståsted, så du ikke ender med en arbejdsløshedskasse, som du ikke kan enes med.

Relaterede blogindlæg