Billån

Ny søgning
Mest valgte lån

Guide til billån - Alt du bør vide inden du beregner billån

Mere om billån


Info om billån

At købe ny bil er en stor beslutning. Udover at skulle bestemme sig for bilmærke, model, farve og ekstraudstyr, er spørgsmålet omkring bilfinansiering ofte noget der får betydning for, hvor glad du bliver for slutresultatet.

Det gælder selvfølgelig om, at få mest ud af sine kroner, og derfor er det en god idé, at orientere sig på markedet, inden du beslutter dig for, hvordan du skal låne pengene til din nye bil.

Lånebeløbets størrelse - ny bil   60.000 - flere millioner kr.
Lånets løbetid 2-10 år
Rente Både variabel og fast - ned til 4 %

 

Hvordan er et billån anderledes end et forbrugslån?

Et billån kunne umiddelbart puttes ind i kategorien forbrugslån, da det i bund og grund jo er forbrug. Her skal man dog ikke hænge sig så meget i selve ordet forbrug, for der er nogle små forskelle, som gør at et billån er anderledes. Derfor har det sin egen kategori.

Det adskiller sig fra et forbrugslån fordi en bil er et håndgribeligt aktiv, som der nemt kan tages sikkerhed og pant i. Det er andre forbrugslån ikke nødvendigvis. Et forbrugslån som bruges til renovering af bolig, eller en ferie, kan der ikke tages sikkerhed i, fordi aktivet man erhverver sig "forbruges" med det samme.

Et billån er også anderledes fordi der i nogle tilfælde kræves, at der lægges en udbetaling for at lånet kan optages. Spørgsmålet omkring krav om sikkerhed i bilen, samt udbetaling er ikke altid det samme fra långiver til långiver. Derfor gennemgår vi lige de to aspekter her.

 

Udbetaling på et billån

Netop fordi en bil er så håndgribeligt et aktiv, fører det ofte til, at långiver ser en mulighed for at minimere sin risiko ved at give et billån. Det kan långiver gøre ved at kræve der lægges en udbetaling for at lånet kan optages.

Det er dog ikke alle billån der har udbetaling som et krav. Grunden til at en udbetaling kan være en god ide, ligger blandt andet i den signalværdi det medfører. Hvis man som låntager har penge med sig, som man har opsparet, signalerer det både økonomisk råderum, samt dedikation til billånet. Det kan medføre en lavere rente, da långivers risici er minimeret.

Udover signalværdien, kan frie midler til at lave en udbetaling på et billån være en god ide, fordi det helt praktisk nedsætter den hovedstol, hvorpå du skal afdrage og betale renter. Det medfører altid en mere fordelagtig fordeling mellem afdrag og renter. Inden du vælger at gøre dette, skal du dog tjekke hvilke af dine lån der er dyrest for dig. Typisk vil man i en husholdning, have flere forskellige typer lån og det kan altid bedst betale sig at lægge sin udbetaling der, hvor man betaler de højeste renter.

Hos nogle långivere har man mulighed for at finansiere sit billån 100%. Det vil sige at en udbetaling ikke er nødvendig. Andre långivere vil have et krav om udbetaling, hvor kravet typisk ligger på ca. 20% i udbetaling.

LÆS OGSÅ: Forbrugslån

 

billån

 

Billån med eller uden sikkerhed

At stille sikkerhed ved et billån, er det samme som at långiver tager pant i bilen. Det betyder at långiver har råderet over at sælge bilen, hvis lånets betingelser ikke bliver overholdt. Det er en anden måde at minimere risikoen for långiver på, men kommer således kun i spil hvis lånet bliver misvedligeholdt.

Ligesom med udbetalingen, er det ikke alle långivere som kræver sikkerhed på et billån. Ofte er det noget man selv kan bestemme om man vil, men man skal være opmærksom på, at det kan give nogle fordele, i form af en lavere rente og/eller ydelse på billånet, på grund af den øgede sikkerhed långiver oplever.

LÆS OGSÅ: Kviklån

 

Løbetid ved billån

Låneperioden kan variere efter ønske. Lige fra 2-3 år til omkring 10 år. Det man skal være opmærksom på er, at det som udgangspunkt, kan være klogt inden bilkøb, at vurdere hvor lang tid man skal have bilen, de kilometer man kører om året samt tage værdiforringelsen af bilen i betragtning.

Vælger du et lån der varer længere end bilens levetid, må du påregne at du stadig vil have omkostninger til bilen, selv efter du har købt en ny igen. Bilens levetid og evne til at opretholde sin værdi, hænger i høj grad sammen med kørte kilometer, valg af mærke, m.m. Som tommelfingerregel, bør lånets løbetid hænge sammen med den tidsperiode, du har planer om at beholde bilen.

 

Renter ved billån

Et billån kan oprettes med enten variabel- eller fast rente. Forskellen på disse to typer af renter ligger i rentesatsen og den sikkerhed valget skaber. Et lån med variabel rente er typisk billigere i rentesats, da denne vil stige eller falde i takt med Europæiske rente tendenser.

Og netop fordi hverken lån- tager eller giver, med sikkerhed kan vide, hvordan renten vil udvikle sig over tid, vil man med et fastforrentet lån, betale en lidt højere rentesats, da man på denne måde sikrer sig imod mindre gunstige renteforhold.

Et fastforrentet lån vil typisk være fordelagtigt, hvis husholdningsøkonomien er stram, og man ikke har råd til at øge sine månedlige omkostninger, hvis renten skulle stige. Typisk ligger ÅOP renteniveauet på et billån, på mellem 6-15 procent.

 

Mere om billån her

Verify5

Bilfinansiering

Verify5

Bilfinansiering uden udbetaling


Verify5

Billån uden udbetaling

Verify5

Billige billån


Verify5

Billån beregner

Verify5

Bedste billån

Verify5

Sammenlign billån

Verify5

Billån hos forhandlere

×